nedjelja, 31. ožujka 2013.

Da li su postojali divovi?


Mitovi i legende o snaznim dzinovima, neretko zlim jednookim cudovistima, kiklopima, vec se hiljadama godina prenose, s kolena na koleno, uzbudujuci ljudsku mastu. A u svakom mitu, kazu, ima bar jedno zrno istine!

Ovu zanimljivu pricu zapocecemo jednom dobro poznatom antickom legendom, koju su ovekovjecili i drevni helenski umetnici. Radi se o ~ Bitki Bogova s titanima! U Pergamu (grc. Pergamon), starom gradu na severozapadu Male Azije, prestolnici nekada mocnog Pergamskog carstva (III-II st. pr.n.e.) i svojevrsnom epicentru helenske kulture, pre svega kiparstva, sve do nasih dana se sacuvalo umetnicko delo izuzetne kulturno - istortijske vrednosti ~ cuveni Pergamski oltar!

Legendarna licnost
Oltar je posvecen najstarijem i najpostovanijem bogu starih Grka, bogu Zeusu, pa ga mnogi danas nazivaju jos i - Zeusovim oltarom. Na visokom reljefu stamenog kamenog friza, nepoznati su majstori uklesali borbu na zivot i smrt u kojoj ucestvuje veliki broj osoba. Scena deluje autenticno i puna je dramatike; dok gorostasni titani (?!) ljutito bacaju ogromne gromade stenja, iz Zeusovih ruku bleste munje i udaraju gromovi!Oni koji poznaju velicanstvenu Heladu (Stara Grcka), dobro im je poznato da je prekrasni Pergamski oltar, samo jedno od drevnih dela za koje se kaze da predstavljaju istinsku kulturno -istorijsku dragocenost. Njegovu neprocenjivu vrednost potcrtava i cinjenica sto je, na zalost, jedina sacuvana ilustracija jednog od cestih umetnickih motiva antike ~ bitke grckih Bogova s titanima - a pitanje na koje cemo u ovom zanimljivom dosjeu pokusati da odgovorimo jeste - da li se radi samo o interesantnoj legendi ili je na nasem planetu nekad, u davnoj proslosti, kako neki autori veruju, uistinu zivjela rasa divova!?

Istrazivaci koji su proteklih desetljeca pokusavali doci do odgovora na ovo neobicno pitanje, dosli su do neupitnog zakljucka: gotovo da nema naroda u proslosti koji u svojoj usmenoj tradiciji nije ostavio uzbudljiva predanja ili umetnicka dela o nezgrapnim, najcesce opakim divovima ili jednookim cudovistima.
Storije o njima uzbudjivale su pucanstvo stare Grcke. Prisetimo se: Kiklop, jednooko cudoviste, bio je pomocnik grckog boga Vulkana; Argus je, s druge strane, bio cudovisni div sa stotinu ociju; Atlas ili Atlant, simbolisao je diva koji na svojim ledima nosi celi svet...
Slicne sage stizu iz Skandinavije, sa dalekog severa, iz zemalja Bliskog i Srednjeg istoka, iz srednje Azije, iz Kampucije, drevne Kine i Indonezije, Severne i Juzne Amerike... Cak i tradicije najveceg broja dojucerasnjih kanibalskih plemena u Papui Novog Gvineji govore o "belim Bogovima gorostasnog stasa, koji su zivjeli pre njih i koji su obecali da ce se jednoga dana vratiti"...

Na Zemlji je bilo dzinova

Dzinovi se gotovo po pravilu pojavljuju i u arapskim legendama i pricama, prisetimo se "Hiljadu i jedne noci", kao i u najstarijim indijskim epovima, koji sezu sve do prastarih vremena u kojima su nastajale velicanstvene tradicije vedske kulture.

Kad sve ovo znamo, nije onda nikakvo cudo sto se divovi pominju i u najstarijim pisanim dokumentima. Naprotiv! Babilonski su zreci (ucenjaci i cuvari nasledenih tajnih znanja i vestina), kako je klinastim pismom na glinenim plocicama zabilezio nepoznati hronicar, svoja su fantasticna znanja iz oblasti matematike, astronomije i zvezdoznanstva, primili od misterioznih bica dzinovskog stasa, sto su na obale Mozopotamije pristigla iz mora ili - s mora!
O divovima govore i najstariji epovi sveta, kao sto su staroindijska Mahabharata, sumerski Ep o Gilgamesu ili Homerova Odiseja. O njima kazuju egipatski papirusi i svete knjige Talmud, Stari zavet, Biblija i Kur'an.
"Na zemlji je bilo dzinova" - citamo u Bibliji - "narocito od vremena kada su sinovi Boziji odlazili do kceri covecijih i one im pocele radjati decu..." Slicnu konstataciju nalazimo i u Genezi (Knjiga postanka) u kojoj se doslovno kaze: "Tada su na zemlji prebivali divovi!..."

domaci.de

Nema komentara:

Objavi komentar