Preskoči na glavni sadržaj

Govor cvijeća


Cvet sam po sebi, svojom bojom, nežnim i lepim oblikom ili mirisom privlači pažnju u carstvu prirode. Čoveku je verovatno bio prvi ukras i prvi poklon. Veliki korak u razvoju ljudske vrste je napravljen onog trenutka kada je naš daleki predak prestao da lupa toljagom voljenu osobu po glavi i umesto toga stidljivo joj pružio cvet uz izjavu ljubavi.Civilizacija je tokom svog razvoja mnogim stvarima dala novi smisao i dodala neko drugo, apstraktnije značenje. Cvet više nije samo ukras ili poklon već je postao poruka upućena osobi kojoj darujemo cvet. Eto, ne treba da brinete. Nije sve u tehnoligiji, elektronici i sl. Postoje i druga, lepša sredstva komunikacije.


Za sve one koji su u duši romantični ili za one koji žele da se izraze na jedan drugi način i ne plaše se eksperimenta, postoji rešenje. Na primer, ostavila Vas je voljena osoba. Nemate volje da se vidite ili čujete sa prijateljem niti imate snage da mu napišete par reči u pismu. Pošaljite mu hrizantemu, anemonu i karanfil. Ovaj buket bi predstavljao sledeću poruku: “Ja volim (hrizantema) a ostavljen(a) sam (anemona)! Jadno moje srce (karanfil)!” Prijatelj bi za ovu priliku ubrao cvet petunije iz bakine ili komšijine saksije i poslao Vam ga. Poruka je:”Nikad ne očajavaj!” U međuvremenu vam se vratila voljena osoba i Vi šaljete đurđevak:”Povratak sreće!”


Poruke!

Iz primera vidimo da određeni cvet može da ima značenje jedne kraće poruke. Inače, u govoru cveća, cvet irisa je simbol poruke.


BELA RUŽA – Dostojan(a) sam tebe;
BRESKVIN CVET – Tvoj sam zarobljenik!;
DALIJA – Dobar ukus.
KOPRIVA – Surov(a) si… (Dobar način da se osvetite!)
LEŠNIK – Pomirenje
LIJANDER – Oprez!
LJILJAN – Flert
ORHIDEJA – Najlepšoj!
ŠAFRAN LEŠNIK – Čuvaj se uspeha!Simboli!

Neke vrste biljaka i cveća su postali simboli određenih pojava, stanja i sl., prihvaćeni u različitim epohama i kulturama.

PALMA – Pobeda
LOVOR – Slava
MASLAČAK, ZELENIKA – Proroštvo
DRAGOLJUB – RodoljubljeBelo cveće je simbol čistote. Zimi, kada se sva priroda obavije finom, belom opnom, i najmanjii dah vetra načini trag u snegu. Belo predstavlja nešto nedirnuto, bezgrešnost i pravdu. Prema tradiciji, u Zapadnoj civilizaciji, venčanice su bele boje i dugo su mlade bile ukrašavane, naročito u Zapadnoj Evropi, belim cvetovima pomorandže.CVET POMORANDŽE – Ljupkost i čistota neveste
BELA RADA – Nevinost
PUPOLJAK BELE RUŽE – Devojaštvo i čednost
BELI JORGOVAN – Čednost dečjaOsobine!


Cvetom se može neko opisati…

GLADIOLA – Jak karakter;
NARCIS – Egoist;
SLEZ – Ženska ambicija;
BUNIKA – Nesavršen;
BOŽUR – Stidljiv;
BRŠLJEN – Veran;
MAGNOLIJA – Dostojanstven;
ZELENKADA – Viteške vrline;
ZVONČIĆ – Postojan;
RAZLIČAK – Delikatan;
LOKVANJ – Elegantan;
DETELINA – Vedrog srca;
JAGORČEVINA – Vrlo mlad;
KAMELIJA – Savršena ljupkost;
HIBISKUS – Prefinjena lepota;
ORLOVI NOKTI – Rustična lepota;
ŠEBOJ – Večna lepotaStanja i osećanja!

Cvetom čovek može da govori o sebi…

BADEM – Nada
KAKTUS – Toplina
PAPRAT – Začaranost
NEZABORAVAK – Prava ljubav
PLAVI JORGOVAN – Prva ljubav
DAN I NOĆ – Misli
BEGONIJA – Teške misli
GERANIJUM – Melanholija
ŽUTA RUŽA – Ljubomora
TAMNO CRVENA RUŽA – Stid
SUNCOKRET – Ponos, Oholost
NEVEN – Bol
LAVANDA – Nepoverenje

Od davnina se lavanda koristila kao lek, kao dodatak kozmetičkim preparatima kao što su sapun i kolonjska voda i naravno, ne postoji kuća, u čijim se ormanima ne krije bar jedan paketić lavande. U Engleskoj, u Šekspirovo doba, cvetovima lavande su posipani podovi u kućama kako bi njihov opojan i prijatan miris osvežio prostorije i oterao moljce i druge insekte. Međutim, prema narodnom verovanju u žbunovim lavande vole da se kriju male, otrovne zmije i zbog toga su ljudi počeli da gaje nepoverenje prema ovoj biljci. Vremenom, lavanda je postala simbol nepoverenja.


Cvet je lep ali nije večan. Ako uzmete biljku sa korenom da bi oplemenjivala vaš životni prostor duže vreme, ona traži puno brige i ljubavi. Međutim, mnogo toga i daje.

Ne može se ničim meriti to što ona unosi život među ormane, stolice i police, što njena zelena boja pomaže vašim očima da se odmore, što vas jarke boje cveta zadive i orasplože a miris vas podseti na neke druge dane.

Zato, ne zanemarimo cveće i biljke u našim životima jer one mogu biti i nešto više od običnog ukrasa.

domaci.de

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Vaše je tijelo kiselo ili alkalno: 17 znakova neravnoteže

Jeste li znali da naše tijelo ima idealnu pH vrijednost od 7,365?

 Kada je poremećena ravnoteža, u našem tijelu nastaju razne bolesti. Naše navike, poput spavanja, stresa, pušenja i, prije svega, hrane koju konzumiramo, utiču na razinu pH u našem tijelu.

17 znakova neravnoteže - Kiselo-bazna ravnoteža u tijelu
Kako odrediti je li vam kiselo-bazna ravnoteža u tijelu narušena i što treba učiniti da biste je vratili?Znakovi da je vaše tijelo previše kiselo
Što je vaše tijelo kiselije, to je imunološkom sistemu teže u borbi protiv bolesti, bakterija, pa čak i raka.

Ako u vašoj prehrani prevladavaju meso i mliječni proizvodi, šećer i prerađena hrana, tada je vaše tijelo prisiljeno koristiti alkalne minerale (kalcij, natrij, kalij, magnezij), kako bi neutraliziralo rezultirajuću suvišnu kiselinu.


Zbog toga se vitalne rezerve minerala troše, što negativno utieče na zdravlje. Neki naučnici čak vjeruju da teška acidoza može pridonijeti rastu malignih stanica i tumora. I sigurno doprinosi!

Ev…

9 ZLATNIH SAVJETA JAPANSKOG SLAVNOG DOKTORA

Moglo bi se reći da je doktor Shigeaki Hinohara zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog doktora u velikoj mjeri doprinijeli da njegova nacija živi sretno i kvalitetno.
Preminuo je 18. srpnja 2017., u 105. godini, a u nasljeđe čitavom svijetu ostavio je vrlo vrijedna osobna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.
Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, liječio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih 10 zlatnih savjeta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave prehrane i puno spavanja.

“Svi se sjećamo kako smo kao djeca, zabavljajući se, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavan…

Kako pravilno sakupljati ljekovito bilje?

Ugodne šetnje u prirodi možemo iskoristiti i za sakupljanje ljekovitog bilja. U tim slučajevima bitno je poznavati tehnike sakupljanja i konzervacije ljekovitog bilja.Faktori kao vrijeme sakupljanja različiti su kod svake biljke. Klima i teren sakupljanja vrlo su važni kako bi ljekovita svojstva biljke bila iskorištena na što bolji i učinkovitiji način.
Osnovna pretpostavka za sakupljanje je poznavanje ljekovitoga bilja. Poznajemo li ga jasno je da ćemo ljekovito bilje sakupljati u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravu vrstu i na pravilan način.
Iskustvo je pokazalo da najbolje rezultate u liječenju postižemo sa svježe ubranim biljem što je za uspjeh u liječenju teških oboljenja neophodno potrebno. Svježe bilje možemo sakupljati u rano proljeće, katkada već od kraja veljače pa sve do studenoga. Poneko, štoviše, nalazimo čak i zimi, pod sniježnim pokrivačem ako smo zapamtili gdje mu je stanište (npr. rosopas obični). Za zimu valja osigurati zalihu suhoga bilja, ali ne preveliku. U tu…