nedjelja, 31. ožujka 2013.

Kako biljke djeluju na emocije?


Bilo u vidu ekstrakta, esencijalnih ulja ili vodica,kao i u svom primarnom obliku, poznato je još od davnina. Naucna je cinjenica da se nadražaji culnih organa, pa samim tim i mirisi, prenose do centralnog nervnog sistema, a velikim delom i do kore velikog mozga, gde se stvaraju utisci i predstave o pojavama u spoljašnjoj sredini. Da vidimo kako pojedine biljke uticu na nas i kako se to odražava na naš nervni sistem.



Andjelika – jaca nervni sistem, ublažava glavobolju, migrenu, nervozu i stres
Đumbir – greje, jaca i poboljšava memoriju. Preporucuje se u stanjima nervne iscrpljenosti, bespomocnosti i konfuzije.
Lavanda – umiruje, osvežava i relaksira. Koristi se protiv nesanice, depresije i glavobolje, u histericnim i stanjima manicne depresije, jer razbistrava um. Pomaže pri lecenju bolesti zavisnosti.
Eukaliptus – usredsreduje, balansira i stimuliše um.Koristi se protiv glavobolje, problema koncentracije, cudljivosti i napada besa.
Limun – hladi, osvežava i «podiže», cisti um, poboljšava koncentaciju i pamcenje. Pomaže kod iracionalnih strahova, mentalnih blokada, depresije i osecanja ogorcenosti.
Timijan – kao sredstvo za okrepljivanje, koristi se kod glavobolja i nervnih i mentalnih iscrpljenosti, stresa, depresije i nesanice. Jaca istovremeno i telo i um.
Majoran – umiruje i jaca nervni sistem, razbistrava um i vraca u realnost. Preporucuje se preterano introvertnim ljudima.
Pomorandža – ima svojstvo da balansira i revitalizuje, «podiže» u stanjima apatije i depresije. Smatra se da podstice kreativnost, samosvest i suocavanje sa nepoznatim.
Ruža – umiruje, harmonizira i koristi se protiv depresije i stresa. Preporucuje se onima koji se plaše prepuštanja i ljubavi, kao i samodestruktivnim ljudima.
Jasmin – blag, topao i umirujuci, stvara stanje optimizma, poverenja i euforije. Preporucuje se ljudima koji pate od osecaja krivice i onima sa nedostatkom samopoštovanja.
Ruzmarin – stimuliše proizvodnju adrenalina, pa je koristan u stanjima apatije i depresije. Poboljšava koncentraciju i ublažava glavobolju.
Kamilica – umiruje, kao pravi antidepresant. Preporucuje se hiperoseljivim ljudima i kod anksioznih stanja. Protiv nesanice i glavobolje.
Sandalovo drvo – sedativ i, smiruje nervnu tenziju, suzbija agresivnost, podstice saosecanje i otvorenost, procišcuje mentalne procese (koristi se pri meditaciji vec vekovima), proširuje svesnost i cini snove mnogo jasnijim. U Indiji se veruje da sandal podstice budenje kundalinija. Agrodizijak.
Bosiljak – stimuliše adrenalin, um i cini ga bistrijim i osetljivijim. Suzbija strahove i depresiju. Dobar je za one koji se mnogo intelektualno i mentalno troše.

tvoracgrada

Nema komentara:

Objavi komentar