Preskoči na glavni sadržaj

Mandarine su prijatelji vašeg zdravlja


Mandarina - crvena za smirenje, zelena za probavu

Eterično ulje usplođa mandarine svima je vrlo poznato, no vrlo malo proizvođača razlikuje ulje crvene i ulje zelene mandarine.Oba ulja se dobivaju hladnim tiještenjem usplođa („kore“) mandarine. Ulje zelene mandarine se dobiva od još nezrelog (zelenog) ploda kada je veličine oraha, dok se za ulje crvene mandarine tiješte zrele mandarine. Djelovanje ulja crvene i zelene mandarine je slično, ali ipak postoje stanovite razlike na koje treba obratiti pažnju.


Crvena mandarina

Umirujuća svojstva

Eterično ulje crvene mandarine sadrži male količine N-metilantranilata koji pokazuje snažna umirujuća svojstva. Umanjuje nemir, naročito kod hiperaktivne djece. Ulje je vrlo blago i iz tog razloga je vrlo pogodno za malu djecu, pa čak i bebe. Pomaže kod nesanice, stresa i depresija.

Uz oralnu upotrebu, za nesanicu možete koristiti i difuzer, pomoću kojeg možete ispuniti spavaću sobu finim sprejom ulja mandarine – to je pogodno (i preporučljivo) i za dječju sobu.

U stresnim situacijama jednostavno utrljajte 1-2 kapi mandarine na solarni pleksus i zapešća (čistog eteričnog ulja, bez dodatka biljnog ulja). Jednu kap možete staviti i na vrat, kako bi udisali taj „veseli“ miris citrusa.

Tonik probavnog sustava
Eterično ulje crvene mandarine je izvrstan tonik probavnog sustava. Pomaže lošoj i usporenoj probavi, te ublažuje grčeve. Ulje ima blago djelovanje, pa se može koristiti i kod male djece.

Dermatologija
Obzirom da nekada vlada pomutnja po pitanju citrusa, važno je napomenuti da eterično ulje mandarine nije fototoksično i slobodno se može nanositi na kožu prije izlaganja suncu.

Eterično ulje crvene mandarine je odličan dodatak mješavinama za sprečavanja strija za vrijeme trudnoće. Manje je poznato i da se koristi za njegu masne kože jer regulira lučenje sebuma. Revitalizira i kožu s proširenim i začepljenim porama.


Zelena mandarina

Osnovne razlike zelene i crvene mandarine

Ulje zelene mandarine ima djelovanje slično ulju crvene mandarine: također umiruje, pomaže kod probavnih problema i može se koristiti za njegu kože.

Prva razlika koja se može primijetiti je pomalo drugačiji miris od mirisa crvene mandarine na koji smo se svi naviknuli. Zelena mandarina miriši malo više „oporo“, neki je opisuju da ima „zeleniji“ miris od crvene mandarine.

Ulje zelene mandarine je još blaže od crvene, pa je zaista idealan odabir za bebe i stare osobe, kod kojih se ne mogu koristiti agresivnija ulja.

Slijedeća razlika je da zelena mandarina učinkovitije djeluje na probleme probavnog sustava od crvene mandarine.


Djelovanje zelene mandarine na probavni sustav

Zelena mandarina stimulira probavu i djeluje kao blagi spazmolitik. Naročito je dobro koristiti za grčeve i kolike kod beba i male djece.
Koristi se za smirenje mučnine u želucu i ublažavanje bolova u crijevima.
Također stimulira i jetru, te se može koristiti za regulaciju metaboličkih procesa kao i za uklanjanje masnoća krvnih žila.
Smanjuje nadutost, a prema nekim izvorima sprečava i morsku bolest.

Za sve probavne smetnje eterično ulje zelene mandarine bi se trebalo uzimati oralnim putem (osim kod beba i djece). Dermalno nanošenje će biti manje učinkovito.


Recepture s eteričnim uljima mandarineRecept za hiperaktivnu djecu (za difuzer)

5ml eterično ulje crvena mandarina
5 kapi eterično ulje rimska kamilica

Ulijte mješavinu u difuzer i uključite ga na 5-10 minuta.

Mješavina za njegu masne kože

15ml biljno ulje lješnjak
15ml biljno ulje avokado
3 kapi eterično ulje eukaliptus dives
6 kapi eterično ulje crvena mandarina
6 kapi eterično ulje širokolisna lavanda
Prema potrebi dodati još 3 kapi eteričnog ulja
mirte cineol

Preventivna mješavina protiv strija tijekom trudnoće

10ml biljno ulje argan ili plod divlje ruže
10ml biljno ulje jojoba
10ml biljno ulje lješnjak
5 kapi eterično ulje sjeme mrkve

5 kapi eterično ulje mandarina

Recept za kolike kod beba

30ml biljno ulje badem
2 kapi eterično ulje limunska metvica
2 kapi eterično ulje zelena mandarina
Nježno umasirati u trbuščić.

Recept za probavne smetnje (dermalno)

30 ml brzoupijajućeg biljnog ulja (makadamija ili lješnjak)
15 kapi eterično ulje zelena mandarina
10 kapi eterično ulje slatki komorač ili kopar
5 kapi eterično ulje bosiljak metil kavikol
Utrljati na područje trbuha tri puta dnevno.

Recept za probavne smetnje (oralno)

Kod akutnih stanja uzimati eterično ulje zelene mandarine na šećeru ili medu tri puta na dan po dvije kapi.
Za održavanje urednih metaboličkih procesa uzimati eterično ulje zelene mandarine na šećeru ili medu tri puta na dan po jednu kap.

domaci.de

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Vaše je tijelo kiselo ili alkalno: 17 znakova neravnoteže

Jeste li znali da naše tijelo ima idealnu pH vrijednost od 7,365?

 Kada je poremećena ravnoteža, u našem tijelu nastaju razne bolesti. Naše navike, poput spavanja, stresa, pušenja i, prije svega, hrane koju konzumiramo, utiču na razinu pH u našem tijelu.

17 znakova neravnoteže - Kiselo-bazna ravnoteža u tijelu
Kako odrediti je li vam kiselo-bazna ravnoteža u tijelu narušena i što treba učiniti da biste je vratili?Znakovi da je vaše tijelo previše kiselo
Što je vaše tijelo kiselije, to je imunološkom sistemu teže u borbi protiv bolesti, bakterija, pa čak i raka.

Ako u vašoj prehrani prevladavaju meso i mliječni proizvodi, šećer i prerađena hrana, tada je vaše tijelo prisiljeno koristiti alkalne minerale (kalcij, natrij, kalij, magnezij), kako bi neutraliziralo rezultirajuću suvišnu kiselinu.


Zbog toga se vitalne rezerve minerala troše, što negativno utieče na zdravlje. Neki naučnici čak vjeruju da teška acidoza može pridonijeti rastu malignih stanica i tumora. I sigurno doprinosi!

Ev…

9 ZLATNIH SAVJETA JAPANSKOG SLAVNOG DOKTORA

Moglo bi se reći da je doktor Shigeaki Hinohara zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog doktora u velikoj mjeri doprinijeli da njegova nacija živi sretno i kvalitetno.
Preminuo je 18. srpnja 2017., u 105. godini, a u nasljeđe čitavom svijetu ostavio je vrlo vrijedna osobna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.
Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, liječio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih 10 zlatnih savjeta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave prehrane i puno spavanja.

“Svi se sjećamo kako smo kao djeca, zabavljajući se, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavan…

Kako pravilno sakupljati ljekovito bilje?

Ugodne šetnje u prirodi možemo iskoristiti i za sakupljanje ljekovitog bilja. U tim slučajevima bitno je poznavati tehnike sakupljanja i konzervacije ljekovitog bilja.Faktori kao vrijeme sakupljanja različiti su kod svake biljke. Klima i teren sakupljanja vrlo su važni kako bi ljekovita svojstva biljke bila iskorištena na što bolji i učinkovitiji način.
Osnovna pretpostavka za sakupljanje je poznavanje ljekovitoga bilja. Poznajemo li ga jasno je da ćemo ljekovito bilje sakupljati u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravu vrstu i na pravilan način.
Iskustvo je pokazalo da najbolje rezultate u liječenju postižemo sa svježe ubranim biljem što je za uspjeh u liječenju teških oboljenja neophodno potrebno. Svježe bilje možemo sakupljati u rano proljeće, katkada već od kraja veljače pa sve do studenoga. Poneko, štoviše, nalazimo čak i zimi, pod sniježnim pokrivačem ako smo zapamtili gdje mu je stanište (npr. rosopas obični). Za zimu valja osigurati zalihu suhoga bilja, ali ne preveliku. U tu…