nedjelja, 31. ožujka 2013.

Maslačak



Od maslačka se upotrebljavaju svi dijelovi: cvjetovi, listovi i korijen. Iako su svi ljekoviti upotrebljavamo ih na različit način i u različite svrhe. Ali cijela stabljika je bogata vitaminom C i mineralima.

Cvjetove beremo u razdoblju cvjetanja (od ožujka do svibnja, ovisno o području), listove beremo prije nego maslačak pođe cvjetati, dok se korijenje vadi u rano proljeće ili kasno ljeto (ranu jesen). Tada sadrži veliku količinu inulina, koji povoljno djeluje na probavu. Listovi i korijenje se suši na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40 stupnjeva.

Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo. Pospješuje znojenje, odstranjuje otrovne tvari iz krvi i tijela, čisti sluznicu dišnih organa, te vraća snagu. Osim toga koristan je kod kožnih bolesti, alergija, čireva, debljine, povišenog kolesterola, slabokrvnosti i neredovitih menstruacija.

Čaj od lista maslačka trebale bi upotrebljavati osobe koje pate od čestih upala mokraćnog mjehura. Čaj od listova maslačka priprema se tako da žličicu sušenih listova prelijete s 2 dl vrele vode. Poklopite, te nakon 10 do 15 minuta procijedite. 3 – 5 grama korijena stavi se u mlaku vodu. Zagrije i kuha 10 minuta. Procijediti, te najbolje je piti dva do tri puta na dan, pola sata prije obroka.

Od cvjetova maslačka se pripravlja sirup, koji možete koristiti za zaslađivanje čaja ili ga uzimati na žlicu. Priprema se na način da se četiri pregršti (osam punih šaka) cvjetova maslačka prokuhaju u dvije litre vode, procijedi, te se vrućem soku doda 1.5 kg šećera, te sok iscijeđena dva limuna. Smjesu je potrebno vratiti na vatru, te kuhati uz stalno miješanje dok ne nastane gušća smjesa, poput sirupa. Smjesu treba uliti u boce i držati na hladnom i suhom mjestu
Izvor: ljekovito bilje


Maslačak čisti jetru, krv i limfu, potiče rad žuči, liječi upalu mokraćnih kanala, a djelotvoran je i u ublažavanju svih bolesti dojki uključujući i rak
Čisti vrućinu (zato je djelotvoran za Pitta došu) i toksine iz organizma. Čisti jetru (korjen), diuretik (list), liječi reumu, ublažava probavne poteškoće, liječi tumore, čisti krv i limfu

Koristi se kod problema jetre i bubrega, reume, šećera u krvi, alergija, povišenog krvnog tlaka, kožnih problema, žučnih kamenaca, karcinoma dojke, natečenih i bolnih očiju, bolnog mokrenja, hepatitisa, ciroze, infekcije mokraćnih kanala
Izuzetno je dobar za ženska oboljenja, osobito u preveniranju i lječenju različitih bolesti dojki (ciste, karcinom, tumori, problemi s dojenjem i majčinim mlijekom, nateknute grudi i sl.).

Svi dijelovi maslačka su ljekoviti. Korijen maslačka izvrstan je za detox organizma, primjerice u čaju. Prilično je gorak, stoga ga rado pomiješam i sa suhim lišćem maslačka, koje je izvrstan diuretik.

Korijen maslačka čisti krv i jetru, regulira probavu, potiče rad žuči te na taj način regulira kolesterol i masnoće u krvi, rješava problem žučnih kamenaca.
Korijen maslačka uvijek uključujem u biljne formule za detox organizma i čišćenje jetre.



Poznata američka herbalistica Lesley Tierra kaže kako je svjedočila učinkovitom liječenju hepatitisa samo čajem od korijena maslačka. Šest šalica čaja svježeg korijena maslačka izliječi hepatitis u 1-2 tjedna! Zvuči fantastično, posebice ako se uzme u obzir da klasična medicina hepatitis liječi 6-12 mjeseci, uz mnoštvo nuspojava i štetnih utjecaja za organizam (ispadanje kose, mučnina, malaksalost i dr.)

Lišće maslačka sa svojim diuretičkim svojstvima regulira problem zadržavanja vode u organizmu, te ublažava probleme s bubrezima i mokraćnim mjehurom.
List maslačka bogat je kalijem, željezom, kalcijem, vitaminima i mineralima
Lišće možemo brati uvijek tijekom sezone, neovisno o cvatnji. Mladi svježi listovi su bogati hranjivim sastojcima i manje su gorki. Neki ljudi su alergični na mlijeko iz stabljike, ono im izaziva osip. U tom iznimnom slučaju, ne može Vam se ništa loše desiti, samo prestanite jesti stabljiku maslačka.

Korijen vadimo u kasnu jesen. Ipak, ne čekajte predugo jer bi mogao biti jako gorak.
Cvijet maslačka, kao i stabljika, sadrži mliječnu tekućinu koja je djelotvorna u otklanjanju bradavica. Za to treba malo upornosti – stavljajte svježe mlijeko maslačka direktno na bradavice nekoliko puta dnevno 2-3 tjedna, rezultati ne mogu izostati.

Maslačak je gorkog okusa, i kao takav je izvrstan u tretiranju Pitta simptoma, primjerice akni, žutice i ekcema.
Maslačak u organizam unosimo kroz kapsule, tinkturu, čaj, a poznata je i kava od maslačk. “Kavu od maslačka i cikorije” često preporučujem klijentima u prijelaznom razdoblju odvikavanja od kofeina. Čaj od korijena maslačka i čička uz lišće maslačka obično preporučujem za detoks organizma. Kada vam je vruće ili ste ljuti, za brzinsko rashlađenje i “cool down” efekt pojedite salatu od maslačka..



Recept za kavu od maslačka i cikorije
• Zagrijte pećnicu na 200 C. Narežite jednaku količinu korijena cikorije i maslačka, te ga posložite na papir za pečenje. Pecite 30 do 40 minuta, dok korijenje ne postane tamno smeđe. Ohladite i sameljite u mlincu za kavu.
• U pola litre hladne vode dodajte 4-6 velikih žlica maslačka i cikorije. Lagano zagrijavajte, i kada proključa, kuhajte na laganoj vatri 25-45 minuta.
• Izlijte u šalicu i dodajte mlijeka po želji. I malo meda ili nekog drugog zaslađivača u skladu s Vašim došama.

Autor: Tanja Kraljić Strgačić


Izvor: cuvarkuca.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Majka je umjetnica

Zena, majka, kraljica.. Umjetnica, koja u zivotu zna sta zeli i koja odaje najljepse mirise. Mirise vrijednosti, postovanja, profinjenosti ...