nedjelja, 31. ožujka 2013.

Menta


Paprena metvica
Pored kamilice menta je najpoznatija i najpopularnija ljekovita biljka. Ova biljka ima jako dugu povijest ljekovitosti, koja polazi još iz doba starog Egipta, Grčke i Rima.

Metvica (menta - Mentha X Piperita) je ljekovita biljka koja raste u cijeloj Europi i Sjevernoj Americi. Čaj pripravljen od mente se koristi kao svakodnevni osvježavajući napitak, ali i kao čaj koji pomaže kod raznih bolesti i stanja kao što su: glavobolja, prehlada, probavni problemi, mučnina, grčevi i bol u želucu. Pored kamilice menta je najpoznatija i najpopularnija ljekovita biljka. Ova biljka ima jako dugu povijest ljekovitosti, koja polazi još iz doba starog Egipta, Grčke i Rima.
Glavni sastojak i aktivna tvar ove ljekovite biljke je eterično ulje. Listovi sadrže 4% eteričnog ulja, a na sastav ulja utječe starost listova, vrijeme branja, tlo i podneblje.
Ulje paprene metvice dostupno je u tekućem obliku i kao obložena ili želatinozna kapsula.

Menta djeluje antiseptično i kao analgetik, potiče izlučivanje žuči i istjeruje vjetrove, a koristi se i kod bolesti jetre i žuči, kod živčanosti, nesanice i bolne menstruacije.
U malim dozama, kao što je u čaj, žvakaća guma ili bombona menta se smatra općenito neškodljivom, ali gotovi pripravci koji sadrže mentol nikada se ne daju maloj djeci, trudnicama i osobama koje su sklone alergijama.


Menta, mentha piperita (metvica, nana)

Porodica: Usnače, Lamiaceae

Ljekoviti dijelovi biljke: Listovi

Opis: Menta je ljekovita biljka koja obično naraste između 30 i 80 cm u visinu, te ima brojne podzemne i nadzemne vriježe. Stabljika je bridasta, te je u gornjem dijelu razgranjena. Listovi su dugoljasti, 4 do 7 cm dugi, sa nazubljenim rubom. Ružičasti cvjetovi skupljeni su u cvatove na vrhovima ogranaka.

Vrijeme sabiranja i nalazište: Listovi se mogu sabirati u bilo koje godišnje doba. Što se pak nalazišta tiče, vrsta mente koja se ovdje spominje je križanac nastao u drugoj polovici 20. stoljeća u Engleskoj, te se od tada uzgaja. Zbog toga se ovu biljku ne može naći samoniklu, nego se prvenstveno rasprostranjuje iz vriježa.

Ljekovita svojstva i primjena: Čaj od mente je dobro sredstvo protiv želučanih i crijevnih tegoba, pogotovo onih vezanih uz napinjanje, grčeve i smrdljivom stolicom. Također, čaj od mente potiče stvaranje žuči i njezino izlučivanje.

Aktivne tvari: Eterično ulje (koje sadrži mentol), te tanini.

Recept: Jednu veliku žlicu suhih listova mente preliti sa 1/4 litre kipuće vode, te ostaviti 10-15 minuta. Nakon toga čaj ocijedimo te je tada spreman za upotrebu.
Izvor: ljekovite bilje

Izvor:mojezdravlje.net


Nema komentara:

Objavi komentar