nedjelja, 31. ožujka 2013.

Opasne biljke


OPASNE BILJKE

Pre nego što pogledate listu sobnih biljaka koje treba držati podalje od dece, još jednom proverite i narodne i botaničke nazive onih biljaka koje imate u kući, kako biste bili sasvim sigurni da se radi upravo o toj biljnoj vrsti. Ako niste sigurni u botaničku pripadnost vrste ili ste biljku dobili na poklon, ne bi bilo loše da potražite savet cvećara, jer je opis biljke teško dati, a biljne podvrste lako se "pobrkaju". Dakle, krenimo od biljaka umerene otrovnosti. U ovu grupu spadaju biljke koje pri dodiru izazivaju lokalnu iritaciju ruku ili lica. Ako se progutaju, uzrokuju pečenje, crvenilo i oticanje sluzokože. Kod težih slučajeva trovanja javljaju se bolovi u stomaku, mučnina i povraćanje.Biljke umerene otrovnosti su:

Difembahija (Dieffenbachia sp.) koja u svim biljnim dijelovima sadrži velike količine kalcijum-oksalata. Cela biljka je otrovna, a naročito stabljika.

Filadendron (Philodendron scandens) takođe sadrži kalcijum-oksalat. Otrovna je cela biljka.

Monstera (Monstera sp.) ima iste karakeristike kao i prethodna biljka.

Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima) poznata je po svojim lepim cvetovima, ali svi biljni delovi su otrovni.

Spatifilum ili kozlac (Spathiphyllum wallisii) korisna je biljka koja se hrani elektronskim zračenjem. Držite je pored monitora ili televizora. Cela biljka je otrovna.

Hrizanteme (Chrysanthemum sp) kod nekih ljudi mogu izazvati lokalni dermatitis.

Aloja (Aloae sp.) kaktus čuven je po svojoj lekovitosti. Ipak, kod većih količina preporučuje se oprez.

GRUPU BILJAKA SREDNJE I JAKO OTROVNE čINE:

Ciklama (Cyclamen europaeum) ima otrovan samo koren pa su šanse da dođe do trovanja male.

Narcis (Narcissus sp.) osim lukovice koja je posebno otrovna, otrovni su i ostali delovi biljke. Veće količine uzrokuju ozbiljne zravstvene probleme.

Rododendron ili azalea (Rhododendron occidentale) najveći sadržaj alkaloida ima u listovima, mada su otrovni i ostali delovi biljke.

Anemona (Anemone pulsaltila) je lekovita biljka u homeopatiji, ali u jako malim količinama. Inače, cela je biljka otrovna.

Bršljan (Hedera helix) je sigurno jedna od najzastupljenijih biljaka penjačica. Otrovni su i bobice i listovi.


Hortenzija (Hydrangea macrophyla) je biljka omiljena zbog svojih velikih i lepih cvetova. Ipak, svi delovi biljke su otrovni.
Sve navedene biljke iz prethodne grupe imaju slične simptome trovanja. Ne izazivaju probleme pri dodiru, ali su opasne ako se progutaju, uzrokujući stomačno-crevne smetnje, smetnje u srčanom ritmu ili radu srca uopšte, kao i promene u funkciji nervnog sistema.

OPREZ! VEOMA VAžNO!

Narednoj grupi biljaka, grupi vrlo velike otrovnosti, posvetite posebnu pažnju, jer konzumiranje ovih biljaka može imati fatalne posledice, čak i ako su pitanju male količine. U ovu grupu spadaju:

Oleander (Nerium oleander) sadrži toksične glikozide koji izazivaju promene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Smrtonosno je gutanje čak i jednog lista.

Ricinus (Ricinus communis ) sadrži otrovni alkaloid ricin. Otrovni su listovi, a naročito seme. Simptomi trovanja su brojni: povraćanje, jaki stomačni bolovi, snažan osećaj žeđi, halucinacije itd. Unošenje jedne do tri semenke ima fatalan ishod.

Dati popis biljaka iz sve tri grupe naravno nije potpun. Navedene su samo one najčešće. Zato, pri narednoj kupovini postavite pitanje i o eventualnoj (ne)otrovnosti biljke za koju ste se odlučili. Međutim, ukoliko se neka od biljaka sa našeg popisa već nalazi "udobno" smeštena u vašem domu, nema razloga za paniku. Naprotiv, neke mere opreza biće sasvim dovoljne.

Nema komentara:

Objavi komentar