nedjelja, 31. ožujka 2013.

Slonova noga


Slonova noga – Beaucarnea

Biljka izuzetno atraktivnog izgleda. Traži dosta svjetla i malo vlage, pa ju je lako uzgajati pored prozora.

OPIS: Slonova noga je sukulentna biljka, pripada raslinju agava, a s obzirom na svoj neobičan izgled pridobila je naklonost mnogih. Slonova noga u sobnoj veličini ima debelu stabljiku, sivo-smeđe boje, a pri vrhu joj izrastaju tamnozeleni listovi. U svojoj domovini (Teksas/Meksiko) dostiže visinu od nekoliko metara i izložena je žarkom suncu, visokim temperaturama i dugim sušnim razdobljima. Njezina građa prilagođena je tim uvjetima. U debeloj stabljici nalazi se dovoljno vode za preživljavanje tijekom sušnih razdoblja, a isparavanje je minimalno. Stabljika je zadebljana na donjem dijelu, a gornji dio je tanji, pa tako biljka podsjeća na bocu. Budući da biljka može sačuvati relativno veliku količinu vode i da njezini listovi zbog svoga radijalnog rasporeda nalikuju listovima palme, nazivaju je također i vodena palma. No u pravom smislu riječi srodnosti s palmama nema.

ZALIJEVANJE: Slonova noga ne zahtijeva puno više vode od kaktusa. Supstrat bi trebalo održavati sasvim malo vlažnim, (bolje da bude suh nego mokar) ili bi ga najbolje bilo jednom dobro namočiti i pustiti da skoro isuši (samo ljeti).

SVJETLO: Slonova noga zahtijeva mjesto na koje dopire dosta sunca. Novo kupljene biljke iz staklenika ili primjerci koji su prezimili na relativno tamnome mjestu moraju se postepeno privikavati na sunce.

TEMPERATURA: Slonovoj nozi ljeti pogoduju vrlo visoke temperature. Mlade biljke mogu prezimiti u sobi, ali po mogućnosti na svjetlome mjestu. No bolje je kada prezimi na temperaturama između 5 i 10°C, pri čemu ne iziskuje veliki intenzitet svjetla kao pri prezimljavanju na toplome mjestu.

PRIHRANJIVANJE: Za vrijeme razdoblja rasta potrebno je biljku jedanput na tjedan ili manje prihraniti gnojivom za sobne biljke.
izvor: mojcvijet.hr

Nema komentara:

Objavi komentar