nedjelja, 31. ožujka 2013.

Suncokret je simbol nade


Brsljan

Evo jos jedne plemenite biljke koja nas stiti od raznoraznih otrova i stetnih dejstava kojim smo svakodnevno izlozeni a da toga nismo ni svesni. Sobni brsljan, naucno potvrdjeno, upija benzen koga ima u benzinu, bojama, deterdjentu, dimu cigareta smanjujuci rizik stetnih dejstava.
Sunja se po nasim bastama, ima ga u parkovima, sumama. Najprijatnije mu je u hrastovim i bukovim sumama, ali dobro podnosi i zagadjen vazduh po gradovima. Posto je zelen tokom cele godine simbolizuje trajnost biljne snage i postojanost zelje, vernost. Stavljao se u decje kolevke o djurdjevdanu, a na Badnji dan njime se kite vrata i prozori na kucama. Lek je za glavobolju, mamurluk, zive rane, prolecni umor...Sanjati brsljen - neko Te se zazeleo. Pokloniti brsljen - zelim da Te zagrlim.
Grci su ga posvetili bogu vina - Dioniziju, koji ga je nosio na glavi kao i Aleksandar Veliki. Obavezno je prisutan u svadbenim aranzmanima, dobro je da se i u bidermajeru nadje po koji listic ili na reveru mladozenje.
Idealno za poslovni prostor

Bambus

Inspirisani nedavnim susretom sa japanskim Majstorom ikebane predstavljamo vam bambus.
Uz bor i stablo sljive u Japanu jedna od triju biljaka povoljnog predznaka je i bambus.
Takodje slikanje bambusa vise je od umetnosti: to je duhovna vezba. Uspravnost bambusa predstavlja savrsenstvo njegovog uzleta ka nebu; praznina izmedju njegovih cvorova - slika praznine srca.
Sutanje bambusa za neke ucitelje znak je iluminacije. Slikanje bambusa se priblizava kaligrafiji: to je istinski govor do koga dopire samo intuitivna percepcija. Upotrebljava se da bi se odagnali stetni uticaji vise zbog suvog praska sto ga proizvodi njegovo drvo baceno u vatru.
U nasim aranzmanima ima i znacenje odanosti i postojanosti bracne zajednice.


Ruza


Ruza, rosa, djul, mirisljavka, stoperka, slatkaca, stolistica... izuzetne lepote, oblika i mirisa, cvet ljubavi. Kaze se da u raju najvise ima bosiljka i ruza.

U Grckoj mitologiji - ruza, Afroditin cvet znak je zivota, ljubavi i ponovnog rodjenja.
Bahus je osvojio jednu nimfu jureci je ruzinim grmom, jedan trn se zakacio za njenu haljinu. U znak zahvalnosti okitio ga je neznim cvetovima u boji nimfinih obraza. Afroditi, boginji ljubavi i plodnosti prinosili su Grci ruzu, devojke nosile vence belih ruza prilikom ceremonijalnih svecanosti, a posipanje puta laticama datira jos iz tog vremena. Nedavno smo po zelji naseg klijenta posuli laticama ruza stepenice voljene devojke, pri tom je isporucen buket crvenih ruza.
Kada je Marija Magdalena suzama zalila crvenu ruzu, ruza je postala bela.
U rimskom carstvu venac od ruza se koristila za kicenje vojskovodja, za odlazak u rat.
One su simbol radosti, zadovoljstva i ljubavi.
U hriscanskoj simbolici znace ljubav. Moze se reci da je ruza cvet zapadnog kao lotos istocnog ili narcis grckog sveta.

Poklonjen ruzin pupoljak je ljubav.
Buket crvenih ruza - strasna ljubav.
Prilikom godisnjica - podsecanje na mladalacke strasti i da one jos postoje.
Bela ruza - cista osecanja, omiljen cvet mnogih dama.
Roze ruza - nezna, suptilna osecanja.
Zute ruze - topla, razigrana osecanja. Teleflorine zute ruze nemaju veze sa ljubomorom.
Narandzaste - potreba za ljubavlju.
Prilikom veridbe - crvena ruza prikladna kao i za vencanja.
Plava ruza je simbol nemoguceg.
Ruza muskarcu - odanom.Maslacak


"On je cesto, kraj puta ugledao biljku, koja ne podnosi ljudski dah, a za koju su mu rekli da je zovu ZENSKA VERNOST, ali da bi trebalo da je zovu: MUSKA LJUBAV. Dovoljno je duhnuti u nju pa da odleti, kao neka paucina ukleta sa nekog drugog sveta..

Maslacak zovu jos trava od groznice, jer koren maslacka sluzi kao lek od groznice.Cicak

Da cicak nije samo hrana za magarce, da nije tako nepristupacan i nezgodan - pokazacemo vam jednim Teleflorinim letnjim aranzmanom. Narocito u divljim i pejsaznim varijantama ova biljka dominira.
Jos kada vam budemo otkrili jedno njegovo svojstvo postace vam drazi, mozda i omiljeni cvet. Zbog svoje osobine da prijanja za druge predmete veruje se da izaziva magicno dejstvo kakve veze ili spajanja. Ili se baci cicak na momka "da bi se devojka zalepila za njega".
Poput svih bodljikavih biljaka simbol je spoljne odbrane i zastite srca od pogubnih napada. "Ko ga dirne, ubosce se". Ima u njemu nesto osvetnickog ali zbog zrakastog oblika glave dobija i drugaciju vrednost - zracak svetlosti.
Pre nego sto krenete na posao dobro je uhvatiti se za cicak da bi se tako i zapoceti posao prihvatao.
U drevnoj Kini su ga smatrali sredstvom za jacanje, kojim se postizao dug zivot. Kada se osusi traje beskonacno.
Isitnjene bodlje, samlevene i isprzene u masti upotrebljavaju se kao spoljnje sredstvo kod detinjih krasta, zabelezio je jos Vuk Karadzic.
U danasnjoj kozmetici za kosu svoju primenu je nasao kao ulje za jacanje korena kose.


Monstera


Veliki, sjajni, tamno zeleni listovi sa dubokim usecima raznih oblika na dugim mesnatim drskama su rado vidjeni u na?im aranzmanima. Nekad su ove listove koristili u nekim religioznim obredima, mahali su kao lepezom, verujuci da ima bozansku moc da otera zle duhove.


Suncokret


Za Van Goga suncokret je istovremeno bio simbol i nade i predanosti visoj sili, predstavljao je njegov amblem prijateljstva sa Gogenom.
Razmenjivali su svoje studije ovog cveta koji se godinama pojavljivao u njihovom radu. Posle jedne svadje kad je Van Gog sebi odsekao uvo, a Gogen potom zauvek napustio Arl, napusteni Van Gog je ponovo slikao voljeni cvet, kao poklon Gogenu u znak zelje i potrebe za pomirenjem.


Kad nam traze nesto simbolicno za rodjenje blizanaca nekako se bas suncokret toplo nametne. Zato ako primetite dva sunasca kako se zlate iz korpe cveca koja hrli ka nekom od nasih porodilista, znajte da su rodjena dva decaka ili dve devojcice ili bata i seka.Djurdjevak


Djurdjevak je majski zacin svake kompozicije. Ovo je Ladin cvet - cvet proleca i radjanja zivota. Bere se da bude "cvetna godina", a sa ostalim djurdjevskim cvecem i travama, vrbovim granama plete u vence koji se stavljaju na krovove zgrada i na vrata.
Da maj bude jos svecaniji o vaskrsnjim praznicima ucinice stoni aranzmani sa rascvetalim granama vocki i lalama, zumbulima... Atmosferu radosti upotpunice lepo i mastovito ukrasena sarena jaja kao i cokoladna jaja i igrackice zeke, pilici... u gnezdima od grancica, slamice, ponekom peruskom.
Motiv gnezda krasice majske kartice. One koji su usamljeni mozete obradovati zeljama za dvopticno gnezdo.


Hortenzija


Cvet mirenja ljubavnika ili bracnih parova. Kazu da poklanjanje cveta hortenzije ima dva znacenja - mogu li da Vam verujem ili sanjao sam jedan san?hteo bih da Vam ga ispricam.
Hortenzija je bastenski cvet i ukras mnogih vrtova i parkova. U Teleflorinim aranzmanima ove ljupke cvetne lopte dobre su za popunjavanje. Presovani cveticinalik detelini mogu da posluze kao lep motiv kartica koje mozete i sami da napravite.
A suseni cvetovi izuzetno dekorativni ukrasavace vas dom u dugim zimskim danima.

domaci.de
tvoracgrada

Nema komentara:

Objavi komentar