nedjelja, 31. ožujka 2013.

Tulipan


Tulipan - Tulpa Jednostavan, a opet tako lijep proljetni cvijet tulipan visok svega dvadeset centimetara, do onih koji dostignu do pedeset centimetara, jednostruki ili dupli, jednobojni i dvobojni, raznih boja i nijansi od bijele pa sve do najtamnijih nijansi. Tulipan može krasiti vrt no možete ga držati u vazi, kao rezano cvijeće. Ako ga želite rezati za vazu treba ga odrezati prije nego se rascvjeta do kraja. Najbolje ih je saditi u većim skupinama jer pojedinačno neće doći do izražaja a mogu se kombinirati viši i niži varijeteti ili kombinacije uz presadnice. Nakon što tulipan ocvate treba ukloniti cvjetnu stapku da ne troši suvišnu energiju i biljka razvije lukovice sve dok listovi ne požute i uvenu.

Porjeklom je iz Male Azije gdje je bio poznat prije tisuću godina. Unazad 400 godina u Nizozemsku su donešeni prvi tulipani koji su izazvali pravu revoluciju u poslovnom svijetu i od tada počinje njihov veliki uzgoj. Nizozemski botaničari su križanjima uzgojili mnoge nove vrste pa ih je danas gotovo preko četiri tisuće varijeteta.
Brojne vrste dijele se na nekoliko skupina:
-Jednostavni rani tulipani, visine 25-35 cm
-Puni rani tulipani visine 25-35 cm
-Triumph - tulipani visine 35-50 cm
-Darwin - tulipani izrazito krupni i žarko obojeni, visine 55-75 cm
-Ljiljan - tulipani visine 50-65 cm
-Jednostavni kasni tulipanivisine 40-70 cm
-Rembrandt - tulipani mramornih latica visine 50-65 cm
-Papagaj - tulipani krupni visine 50-60 cm
-Božur - tulipani krupni ispunjeni cvjetovi visine 40-65 cmNizozemski uzgajivač tulipana iz grupe Vitesse iz gradića Lisse, Cor Grooteman, zamolio je Janicu Kostelić da da svoje ime novom tulipanu, želeći joj na taj način odati počast za sportske uspjehe.Tulipan koji nositi ime Janica potiče iz vrste Triumf i crvene je boje.
Tulipan voli plodno, propusno tlo na osunčanu položaju. Od rujna do prosinca sadite ga na dubinu 10-25 cm i razmak među lukovicama 15-20 cm. Ranija sadnja je bolja. Uvijek se sade u skupinama od najmanje 12 lukovica.

Pravilo je da se cvjetovi odmah nakon cvatnje uklanjaju, kako se snaga ne bi trošila na stvaranje nepotrebnog sjemena. Listovi ostaju sve dok ne požute, jer moraju ispuniti važnu zadaću prihrane lukovice. Lukovice tulipana mogu ostati u zemlji, što je i praksa ako rastu u travnjaku ili na nekom drugom mjestu gdje ne smetaju. Ako su na gredicama s ljetnicama tada se vade i tijekom ljeta čuvaju na tamnom, suhom i prozračnom mjestu. Najbolje ga je posaditi na sunčano mjesto, a mora se pripaziti da tlo bude dobro denirano, jer ako je previše vlažno lukovice neće izržati vlagu.

Ako želite uzgojiti tulipan u kući moraju se kupiti posebne lukovice koje su tretirane za uzgoj u kući. Posadite ih u cvjetni lonac i prekrijte zemljom, držite na hladnijem mjestu, a kad počnu tjerati izboje prekrijte biljku kako ne bi dobivala previše svijetla i tako se jako izdužila. Nemojte puno zalijevati. Kad počne tjerati cvijet uklonite papir i prebacite tulipan na toplije. Kad ocvate nastavite s njegom dok listovi ne uvenu, a slijedeće godine tu lukovicu posadite u vrt.

Tulipane možemo kupiti i kao rezano cvijeće za vaze, a da bi se što duže održali sviježi evo nekoliko sitnica. Cvjetne stapke odrežite ravnim oštrim rezom, vazu samo do pola napunite vodom, držite na hladnom mjestu, barem tokom noći.

yuforum

Nema komentara:

Objavi komentar