nedjelja, 31. ožujka 2013.

Zlatna trubica


Zlatna trubica – lat. Allamanda (cathartica)

Tropska penjačica iz Brazila, uspijeva samo u vrlo vlažnoj atmosferi gdje naraste i do 2m u visinu, dok joj visina u prirodnom staništu doseže i do 6m. Danas razlikujemo oko 12 vrsti ove penjačice, a zahvaljujući dancima i njihovom načinu uzgoja sama je biljka postala vrlo otporna.

Da bi održali ovu biljku na sobnoj temperaturi potrebno ju je prskati i konstantno ovlaživati zrak. Listovi zlatne trubice su tamno zelene boje i tvrđi, slično kao lovorovo lišće.

Cvjetovi su svijetložute, crvene,i narančaste boje u obliku lijevka.
A. cathartica je svijetložute boje
A. violacea je crvene boje
A. neriifolia je žutonarančaste boje.

Iako se zbog podneblja u kojem živi, možemo dobiti dojam da je ovo vrlo zahtjevna biljka, ali njeno održavanje je vrlo jednostavno. Pri konstantnoj temperaturi od 20-25°C smjestite ju na svjetlo i lagano sjenovito mjesto. Ukoliko primijetite opadanje listova to samo ukazuje da biljku držite na pretamnom mjestu.

U vrijeme cvatnje, od 5-12 mjeseca, obilno ju zalijevajte i prihranjujte svaki tjedan, a u vrijeme mirovanja zalijevanje svedite na umjereno i povremeno prihranjujte. Biljku presađujemo samo kada je posuda premala i to u kvalitetnu zemlju na proljeće. U veljači biljku je potrebno skratiti za 1/3 jer će iduća cvatnja biti bogata i bujnija a sama će biljka poprimiti grmolikiji oblik.

Unatoč orezivanju stavite joj potporanj kako bi se penjala u visinu. Razmnožavati ju možete u proljeće i to reznicama s kraja sadnice ispod stakla, pri temperaturi od 25°C. Štetnici koji se pojavljuju i od kojih trebate zaštiti cvijet su crveni pauk i štitaste uši.

Tijekom uzgoja ove biljke pripazite na crvenog pauka ili štitaste uši.
Izvor: cvijet.info

Nema komentara:

Objavi komentar