ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Artičoka


Artičoka (Cynara scolymus L.) je biljka iz porodice glavočika.

Opis:

Artičoka ima veliku cvjetnu glavu sa mesnatim listovima srebrnastosive boje. Taj je cvjetni pupoljak jedno od omiljenih povrća mediteranske regije ali mora biti termički obrađen jer je sirov vrlo teško probavljiv.

Miris i okus:

Bez naročitog mirisa, gorkastog i trpkog je okusa zbog velike količine taninske kiseline.

Stanište:

Plantaže artičoka možemo uglavnom naći u Francuskoj i Italiji. U Hrvatskoj se može naći u Dalmaciji.

Branje i prerada:

Cvjetnu glavicu koristimo u prehrani kao iznimno kvalitetno i zdravo povrće. Listovi i korijen same biljke sadrže još više aktivnih ljekovitih sastojaka pa je dobro, ako postoji mogućnost, iskoristiti i njih. Listove beremo u vrijeme cvatnje i sušimo ih na toplom, sjenovitom i zračnom mjestu. Korijen vadimo u jesen i također sušimo na već opisan način. Svježi sok od listova i cvjetne glavice se uzima pomiješan sa vodom i uz dodatak meda zbog veoma snažnog gorkog okusa.

Ljekovito djelovanje:

Istraživanja su potvrdila antioksidativno i antiupalno djelovanje na krvne žile zbog svog aktivnog sastojka zvanog cynarin. Djeluje kao diuretik što uz detoksikacijska svojstva djeluje na uspješno eliminiranje toksina iz krvi i tijela.
Artičoka je poželjna kao hrana ali i kao lijek kod:

-povišenog kolesterola, triglicerida i ukupnih masnoća
-povećanih vrijednosti mokraćne kiseline i bjelančevina u urinu
-infarkta, moždanog udara i angine pectoris kao preventivno djelovanje
-bolesti jetre (masna jetra, tvrda jetra, ciroza, karcinom) jer štiti jetrene stanice od trovanja i infekcije te potiče regeneraciju
-bolesti žuči (potiče stvaranje i novo izlučivanje žuči, izbacivanje žučnih kamenaca, otvaranje začepljenih žučnih kanala, žutica..)
-gihta i reume
-pretilosti
-tegoba respiratornog sustava (astma, bronhitis..)
-bolesti kože (ekcem, urtikarija..)
-trovanja alkoholom, nikotinom, hranom ili lijekovima kao i u slučajevima autointoksikacije (trovanja otrovima iz vlastitog tijela)
-poremećaji metabolizma
-oboljenja bubrega (upale, bubrežne skleroze, bubrežne insuficijencije..)
-dijabetesa
-oboljenja probavnog sustava (potiče peristaltiku i pražnjenje crijeva)
-problematičnog lučenja mlijeka kod dojilja

Kontraindikacije:

Kontraindicirana je konzumacija artičoke kod osoba sa slabim želucem i kod velikih komplikacija sa žuči i jetrom.

Čaj (za navedene bolesti)

2 svježa lista artičoke
2 dcl vode

Listove artičoke usitniti, preliti kipućom vodom, pustiti da odstoji 15 minuta i procijediti.
Piti prije svakog jela.

Tinktura (kod nakupljanja tekućine u organizmu)

200 g lista artičoke
1 l 60%-og alkohola

Listove oprati, izrezati i preliti alkoholom. Močiti tri tjedna, svakodnevno promućkati i onda procijediti.
Uzimati 1 čajnu žličicu 3x dnevno sa čajem ili sokom.

Salata (za proljetno čišćenje organizma)

6 artičoka
250 g šparoga
2 žlice mljevenih badema
2 dl kiselog vrhnja
sok od 1 limuna
sol i papar

Tvrde vanjske listove artičoke odstraniti, a ostale oprati. Kuhati zajedno sa očišćeniš šparogama u posoljenoj vodi sa malo limunovog soka (bez limunske kiseline artičoka oksidira i crni). Samljeti bademe i pomiješati ih sa vrhnjem. Kuhane artičoke narezati na kriške, pomiješati ih sa šparogama i preliti umakom od badema i vrhnja i preostalim sokom od limuna.

Napomena: duljim stajanjem artičoka gubi boju i postaje potpuno zelena. Djelovanjem bakterija postaje i otrovna.


Saznajte više: Artičoka http://slobodni.net/t112660/#ixzz2PEC8PXjv

Nema komentara:

Objavi komentar