ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Bamija


Bamija (Hibiscus escelentus L. ~ Abelmoschus esculentus L.) je biljka iz porodice sljezova.

Opis:

Po botaničkim svojstvima, bamija svrstavaju u voće ali u praksi ju svrstavaju u povrće. Bamija je trajni drvenasti grm koji naraste do jednog metra. Listovi su joj nazubljeni i smješteni na ograncima stabljike. Ima svijetložute cvijetove koji svatu vrlo kratko i sa vremenom se pretvaraju u mahunu svijetlozelene do svijetložute boje. Unutar mahune su bijele sjemenke. Cijela je biljka dlakava.

Miris i okus:

Bez naročitog je mirisa i gorkog okusa.

Branje i prerada:

Listovi i stabljika se prikupljaju i suše za pripremu čaja. Nedozreli plod se bere i koristi u prehrani. Iz sjemenki se radi ulje.

Ljekovito djelovanje:

-vrlo učinkovita kod oboljenja želuca i crijeva
-u redukcijskim dijetama se preporučuje za obnavljanje probavnog sustava
-pojačava tek i potiče rad želuca
-zbog velike količine vitamina koje sadrži, odličan izvor kod pomankanja u organizmu
-kataralnih infekcija (gonoreja, otežano mokrenje)
-problema sa potencijom kod muškaraca (prirodni afrodizijak)
-sjemenke umiruju probavne grčeve
-korijen, zbog velike količine sluzi, koristi se kod liječenja bolesti kože

Bamija se često koristi i kao surogat za kavu.

Nisu poznate nikakve kontraindikacije.

Čaj (za oboljenje želuca i probavne smetnje)

Jednu jušnu žlicu usitnjenog lista bamije preliti sa 2 dl kipuće vode, poklopiti i procijediti nakon 30 minuta.
Piti tri puta dnevno po šalicu čaja.

Saznajte više: Bamija http://slobodni.net/t112707/#ixzz2PECFxfF4

Nema komentara:

Objavi komentar