ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Blitva


Blitva (Beta vulgaris ssp. cicla L.) je biljka iz porodice lobodnjača.

Opis:

Razlikuju se dvije osnovne vrste blitve. Lisnata blitva koja razvija krupno i mesnato lišće i rebrasta blitva koja razvija sočnu i jaku stabljiku.

Branje i prerada:

Beru se listovi blitve. Samo ponekad i korijen.

Ljekovito djelovanje:

Kao iznimno niskokalorična biljka, blitva je prije svega vrlo korisna namirnica u dijetoterapijama i redukcijskim dijetama. Bogat je izvor karotina. Ljekovito djeluje na:
-probavni sustav (kod lijenosti crijeva)
-učestali zatvor
-upalu mjehura
-anemiju

Pogodna je za ishranu djece i dojenčadi (kao dopunska hrana), te u ishrani starijih osoba i bolesnih osoba u fazi oporavka.

Sok

Izrezano lišće blitve izmiksati ili iscijediti u sokovniku sa malo vode. Ako se poželi poboljšati okus, može se dosati mrkva ili celer.
Uzima se prema potrebi, dva do tri puta dnevno prije ili poslije jela.

Lisnata je blitva pogodna za punjenje i savijanje sarmica, pripremu raznih savijača i slanih torti.
Listovi rebraste biljke se koriste za pripremu variva a rebra se kuhaju u snopićima.

Saznajte više: Blitva http://slobodni.net/t112711/#ixzz2PECVYvsH

Nema komentara:

Objavi komentar

Ne usporedjujte...

Ne usporedjujte svoj zivot sa drugima. Nema usporedbe izmedju sunca i mjeseca. Oba sjaje, svaki u svoje vrijeme. Dobro jutro.