ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Brokula


Zbog svoga kemijskog sastava i bogatstva vlakana, brokula povoljno djeluje na probavu, ujedno je odličan antioksidant. Pomaže u prevenciji očne mrene i srčanih bolesti. Zbog termolabilnosti vitamina C brokulu treba uživati sirovu. Dokazano je da brokula sadržava različite biološki aktivne sastojke i spojeve, te antioksidanse, koji smanjuju rizik obolijevanja od nekih tipova raka i srčanih bolesti.

BROKULA ( Brassica oleracea L. Var.botrytis (L.) Alef. subvar. cymosa Durch.
Porodica : Crucifereae – kupusnjače ( povrtnice-krstašice)
Nije u farmakopeji.
Ostali nazivi: kaulin, kavulin.


Uzgaja se radi središnjeg i postranih zelenih cvjetnih izboja smještenih na razgranatoj i mekanoj cvjetnoj stapci. Središnji su cvatovi slični glavicama cvjetače no ne toliko zbijeni. Promjer cvata može biti i do 15 centimetara, neke sorte imaju ljubičastu boju cvata.
U 100 grama svježe brokule ima 91% vode, 0,34 g lipida, 324 mg fosfora, 6,08 g ugljikohidrata, 2,7 g vlakna, 2,02 g šećera, bjelančevina ima 2,7 g, vitamina A 68 mg, vitamina C 76 mg, mangana 0,20 mg, natrija 22 mg, kalcija 52 mg, i željeza 0,96 mg.

Zbog svoga kemijskog sastava i bogatstva vlakana, brokula povoljno djeluje na probavu, ujedno je odličan antioksidant. Pomaže u prevenciji očne mrene i srčanih bolesti. Zbog termolabilnosti vitamina C brokulu treba uživati sirovu. Dokazano je da brokula sadržava različite biološki aktivne sastojke i spojeve, te antioksidanse, koji smanjuju rizik obolijevanja od nekih tipova raka i srčanih bolesti.

Brokula sadržava sulfurafan koji potiče prirodne obrambene mehanizme organizma u borbi protiv raka želuca i debelog crijeva.
Ipak, to ne znači da treba jesti samo brokulu i u golemim količinama, a zanemariti sve ostalo. Ni brokula nije svemoguća. Sva svojstva zelenog povrća još nisu dovoljno poznata.

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da vitamini s antioksidacijskim učinkom kojih ima u voću i povrću ( naročito vitamini C i E), kao i drugi antioksidanti , suzbijaju nastanak aterosklerotičkih ateroma u krvnim žilama. Vlakna i neke druge tvari koje sadrži brokula, ali i salate od svježeg zelenog povrća, po svemu sudeći pomažu u sprječavanju brojnih oblika raka ( crijeva, pluća, želudac, jednjak, gušterača, dojke).

Onkolozi preporučuju načinom prehrane spriječiti nastanak karcinoma. Dva bogata obroka brokule tjedno mogu značajno zaštiti od nekih pojava raka.

Kelj, kelj pupčar, kupus, cvjetača i brokula spadaju u istu porodicu, ali samo brokula, naročito klice brokule sadrže tvari za podizanje razine otpornosti organizma. Na žalost, Hrvati i nisu baš ljubitelji povrća, a posebno ne brokule, iako se od nje mogu načiniti ukusna jela.

Ljudi ne razmišljaju o raku dok ga ne dobiju. Koncentrat brokule sadrži dovoljno aktivne tvari iz skupine glukozinolata da zaštiti od NEKIH vrsta raka. Po efikasnosti u liječenju i preventivi na prvom mjestu je brokula, zatim klice brokule, zatim kelj i mladi luk i na kraju crveni kupus. Već je negdje u "Zelenoj apoteci" objavljeno da je najsnažnija tvar u preventivi liječenja raka sulforafan koji u molekuli sadrži sumpor, koji ima produženo djelovanje, toplinski je otporan, ali nije otporan na proces starenja brokule, zbog čega nakon 3 dana stajanja njegova koncentracija i aktivnost naglo opadaju. On je indirektni antioksidant, dakle podržava antioksidantno djelovanje sličnih tvari ( tokoferoli – vitamin E, te koenzim Q-10). Gram suhog ekstrakta klica brokule sadrži 324-424 mg sulforafana.

Za dobar uzgoj brokule potrebni joj su uvjeti slični za cvjetaču, ali berba traje znatno duže. Bere se prije nego se otvore cvjetni pupovi. Češćom berbom dobiva se i veći prinos. Ne uberu li se mladi izboji na vrijeme, postaju drvenasti i nejestivi. Listovi se rjeđe koriste jer imaju gorkast okus.

Pri kupnji brokule na tržnici provjerite njezinu svježinu , koja se poznaje po čvrstoći lista i stabljike, te intenzitetu boje. Uveli cvat i žute peteljke upućuju na duže nepravilno skladištenje i čuvanje. Ipak, najbolje je brokulu toplinski obraditi, prije kuhanja od cvata se odvoje peteljke i listovi. Peteljke se operu i uzdužno ogule odozgo prema dolje, donji se kraj odreže.

Cvjetovi se mogu razdvojiti, očišćene i izrezane peteljke prve se kuhaju u vreloj slanoj vodi 5-6 minuta, tada se dodaju cvjetovi i kuhaju još toliko. Ocijede se i dalje pripremaju po želji. Mladi se listovi kuhaju posebno jer im je potrebno dulje vrijeme da postanu mekani. Ukoliko zamrzavate brokulu očišćene cvijetove blanširajte 3-4 minute na 80 stupnjeva Celzijevih, brzo ohladiti, ocijediti i zamrznuti.
Dakle, ako ništa drugo, uvrstite brokulu u svoju prehranu kao preventivu u borbi protiv raka, jer kad se rak pojavi, onda se traži spas u lijekovima, zračenju i operaciji.
Jer: KAKO ŽIVIŠ TAKO I BOLUJEŠ !

Saznajte više: Brokula - ( brassica oleracea L. var.botrytis (L.) http://slobodni.net/t56187/#ixzz2PEClN5vv

Nema komentara:

Objavi komentar

Ljudi koji postignu uspjeh...

Ljudi koji postignu uspjeh nakon dugogodišnjeg rada, stalnog učenja i prirodnog talenta, nikada neće "poleteti". Prelazeći stepeni...