ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Cvjetača


Cvjetača - karfiol (Brassica oleracea var. botrytis) je biljka iz porodice kupusnjača

Opis:

Cvjetača ima mesnati cvat bijele ili blijedožute boje, kuglastog oblika koji je na površini nepravilan (bradavičast). Cvat je okružen jakim zelenim listovima. Cvate u kolovozu i rujnu.

Miris i okus:

Miriši na travu i gorkastog je okusa.

Ljekovito djelovanje:

-zbog sastojka zvanog 'brokulin' cvjetača je prirodni antioksidans i antikarcinomik
-kod nastanka raka želuca i debelog crijeva (potiče stvaranje enzima koji uništavaju stanice raka)
-u preventivi od karcinoma (naročito ako postoje predispozicije za rak dojke)
-poliartritis i reumatoidni artritis
-očne bolesti (štiti od makularne degeneracije)
vodene bolesti
-bolesti štitnjače
-giht i bubrežne bolesti (otklanja purin i mokraćnu kiselinu iz tijela)
-detoksikacija organizma

Ne preporučuje se kod bolesti želuca i crijeva (osim kod početnog stadija karcinoma) zbog velikih količina teško probavljive celuloze pa otežava probavu.

Salata

Kuhanu cvjetaču začiniti sa maslinovim uljem, jabučnim octom, soli (ako je dozvoljeno), bijelim lukom i peršinom.

Juha

Cvjetači dodati korijen peršina i celera i na kraju i same listove cvjetače, peršina i celera. Ova juha tjera na mokrenje i osnažuje tijelo.

Saznajte više: Cvjetača http://slobodni.net/t112940/#ixzz2PEDg8aad

Nema komentara:

Objavi komentar