ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Endivija


Endivija ili zimska salata je dvogodišnja zelena biljka duguljastih listova sa izraženim srednjim rebrom i vrlo dobokog korijen. Listovi su skupljeni u glavicu i u sredini su vrlo gusti žute boje. Sam oblik listova ovisi o sorti. Razlika između endivije i obične salate je u jačini listova. Endivija ima puno jače listove i sadži više minerala i vitamina. Cvate u listopadu i studenome.

Miris i okus:

Miriše na travu i zemlju i gorkastog je okusa.

Branje i prerada:

Bere se od kasne jeseni do proljeća.

Ljekovito djelovanje:

Endivija je povrće koje prije svega pomaže u pojačanom odstranjivanju štetnih tvari iz organizma, nadoknađuje minerale te osvježava cijelo tijelo. Njezin gorki mliječni sok pomaže kod:
-bolesti želuca i crijeva (naročito kod oslabljenog rada)
-bolesti jetre i žuči (slabi rad jetre, ciroza, masna jetra, slabo lučenje žuči)
-ženskih bolesti (naročito izostanak mjesečnog ciklusa)
-slabog apetita
-slabog izlučivanja mokraće
-poremećaja izazvanih nedostatkom minerala
-visoke tjelesne temperature (sok od korijena endivije)
-psihičke napetosti (sok od mekanih mladih vrhova)

Nema poznatih kontraindikacija.

Sok (za navedena oboljenja)

U mikseru usitniti listove endivije te, uz pomoć sokovnika, ili iscijediti sok ili piti gustu tekuću masu.
Uzimati tri puta po žlicu soka dnevno sa malo vode ili čaja

Salata (za navedena oboljenja)

Pripremiti salatu od više vrsta samoniklog ljekovitog bilja kao što su maslačak, riga, divlji luk sa endiviom i još nekom vrstom salata.

Saznajte više: Endivija http://slobodni.net/t112942/#ixzz2PEDnPDOq

Nema komentara:

Objavi komentar