ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Grašak


Grašak (Pisum sativum L.) je biljka iz porodice leptirnjača.

Opis:

Jednogodišnja penjačica karakterističnih listova ovijenih oko stabljike i mahuna u kojima se nalaze zeleni plodovi. Cvijet je bijele do narančaste boje. Cvate u svibnju i lipnju.

Miris i okus:

Grašak miriše na travu i slatkastog je okusa.

Branje i prerada:

Beru se mahune iz kojih se vade plodovi koji se koriste za jelo svježi, konzervirani ili sušeni.

Ljekovito djelovanje:

-suhi grašak, u kombinaciji sa sa ostalim povrćem, stimulira potenciju
-dijabetes (čaj od od zelenih mahuna snižava šečer u krvi)
-prehrana djece i dojenčadi
-preventivno kod rizika od srčanih oboljenja, karcinoma (posebno raka dojke) i moždanih udara
-bolesti kože
-ženskih bolesti (propadanje sluznice maternice)

Konzerviranje graška u slanoj vodi

1 kg zrna graška prokuhati 5-6 minuta u 1 l vode u koju se stavi 100 g soli. Staviti u staklenke koje su prethodno sterilizirane u pećnici. Dodati malo limunovog soka i hermetički zatvoriti. Pasterizirati 60 minuta na temperaturi od 100 stupnjeva. Ponoviti pasterizaciju nakon nekoliko dana.

Saznajte više: Grašak http://slobodni.net/t112943/#ixzz2PEE1EjzM

Nema komentara:

Objavi komentar

Majka je umjetnica

Zena, majka, kraljica.. Umjetnica, koja u zivotu zna sta zeli i koja odaje najljepse mirise. Mirise vrijednosti, postovanja, profinjenosti ...