Preskoči na glavni sadržaj

Slatki krompir - čičoka


Čičoka (Helliantus tuberosus L.) je biljka iz porodice glavočika.

Opis:

Čičoku još zovu divljim ili slatkim krumpirom. Radi se o trajnoj biljci dobro razvijenog korjena u obliku nepravilnih gomolja. Može narasti i do 3 metra u visinu. Stabljika joj je vrlo snažna i jednogodišnja. Ima velike listove na kratkoj peteljci, duguljasto ovalnog su oblika, dlakavi sa gornje strane. Cvijet joj je žute boje veličine od 5-15 cm i nalazi se na vrhu stabljike i period cvatnje čičoke je u kolovozu i listopadu. Može se kultivirati na poljima ili ju nalazimo uz rubove šuma ili na nasipima rijeka i potoka gdje je vlažno tlo.

Miris i okus:

Bez posebnog mirisa. Sirovi gomolj ima okus po lješnjacima a kuhani je vrlo sličan okusu artičoke.

Branje i prerada:

Gomolji se iskopavaju u jesen i mogu se jesti sirovi ili termički obrađeni. Koristi se i kao stočna hrana te kao namirnica iz koje se ekstrahira inulin. Od gomolja se negdje peče i rakija. Mladi zeleni izdanci čičoke beru se u proljeće jer su veoma nutritivne vrijednosti i pripremaju se u varivima ili ih se prži na ulju. Za razliku od običnog krumpira koji sadrži uglavnom škrob, čičoka sadrži inulin. Inulin je prirodni polisaharid i prirodni probiotik. Gomolji se vade po potrebi jer mogu ostati u zemlji bez obzira na temperaturu.

Ljekovito djelovanje:

-zbog puno većeg udjela inulina u odnosu na škrob, zdrava je namirnica kod pretilosti, kardiovaskularnih oboljenja, osteoporoze...
-dijabetes (inulin snižava razinu šečera u krvi)
-giht i reumatske bolesti
-bolesti želuca, crijeva (kao prirodni probiotik regulira probavu i odnos bakterija u crijevnoj mikroflori)
-bakterijske infekcije (Echerichia coli, Staphylococus sp., Candida sp., Clastridium perfringens) jer ih uništava u tijelu
-alergije (pogotovo one koje su povezane sa nekim namirnicama)
-poremećaji u stvaranju muških spolnih stanica (stimulira stvaranje i potenciju)
-bolesti krvi i krvnih žila (povišena masnoća u krvi, visok tlak, arterioskleroza)
-kalij u čičoki djeluje na regulaciju tlaka, fosfor osigurava normalni prijenosživčanih impulsa, nadoknađuje mnerale, omogućuje apsorpciju željeza, magnezija, kalcija, cinka

Da bi se što bolje iskoristila ljekovitost čičoke, preporuča se jesti ju sirovu ili kuhanu u juhi. Pečena i pirjana jela ne spadaju u dijetalnu prehranu ali se preporučuju zbog izvrsnog okusa zdravim ljudima.

Nema poznatih kontraindikacija.

Dijetna juha (kod dijabetesa, pretilosti, kardiovaskularnih i crijevnih bolesti)

200 g gomolja čičoke oprati, oguliti i narezati na kockice. Kuhati u 1/2 litre vode sve dok ne omekša. Po želji se može i izmiksati i začiniti sa začinskim biljem.

Salata (za sva navedena oboljenja a posebno za jačanje imuniteta)

200 g gomolja čičoke skuhati i oguliti. Narezati na sitne ploške i začiniti maslinovim (kod kardiovaskularnih bolesti) ili bučinim uljem (kod bolesti crijeva i prostate) i posoliti.
Uzimati mjesec dana svaki ili svaki drugi dan.

Saznajte više: Čičoka http://slobodni.net/t112939/#ixzz2PEDK2uH6

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Vaše je tijelo kiselo ili alkalno: 17 znakova neravnoteže

Jeste li znali da naše tijelo ima idealnu pH vrijednost od 7,365?

 Kada je poremećena ravnoteža, u našem tijelu nastaju razne bolesti. Naše navike, poput spavanja, stresa, pušenja i, prije svega, hrane koju konzumiramo, utiču na razinu pH u našem tijelu.

17 znakova neravnoteže - Kiselo-bazna ravnoteža u tijelu
Kako odrediti je li vam kiselo-bazna ravnoteža u tijelu narušena i što treba učiniti da biste je vratili?Znakovi da je vaše tijelo previše kiselo
Što je vaše tijelo kiselije, to je imunološkom sistemu teže u borbi protiv bolesti, bakterija, pa čak i raka.

Ako u vašoj prehrani prevladavaju meso i mliječni proizvodi, šećer i prerađena hrana, tada je vaše tijelo prisiljeno koristiti alkalne minerale (kalcij, natrij, kalij, magnezij), kako bi neutraliziralo rezultirajuću suvišnu kiselinu.


Zbog toga se vitalne rezerve minerala troše, što negativno utieče na zdravlje. Neki naučnici čak vjeruju da teška acidoza može pridonijeti rastu malignih stanica i tumora. I sigurno doprinosi!

Ev…

9 ZLATNIH SAVJETA JAPANSKOG SLAVNOG DOKTORA

Moglo bi se reći da je doktor Shigeaki Hinohara zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog doktora u velikoj mjeri doprinijeli da njegova nacija živi sretno i kvalitetno.
Preminuo je 18. srpnja 2017., u 105. godini, a u nasljeđe čitavom svijetu ostavio je vrlo vrijedna osobna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.
Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, liječio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih 10 zlatnih savjeta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave prehrane i puno spavanja.

“Svi se sjećamo kako smo kao djeca, zabavljajući se, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavan…

Kako pravilno sakupljati ljekovito bilje?

Ugodne šetnje u prirodi možemo iskoristiti i za sakupljanje ljekovitog bilja. U tim slučajevima bitno je poznavati tehnike sakupljanja i konzervacije ljekovitog bilja.Faktori kao vrijeme sakupljanja različiti su kod svake biljke. Klima i teren sakupljanja vrlo su važni kako bi ljekovita svojstva biljke bila iskorištena na što bolji i učinkovitiji način.
Osnovna pretpostavka za sakupljanje je poznavanje ljekovitoga bilja. Poznajemo li ga jasno je da ćemo ljekovito bilje sakupljati u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravu vrstu i na pravilan način.
Iskustvo je pokazalo da najbolje rezultate u liječenju postižemo sa svježe ubranim biljem što je za uspjeh u liječenju teških oboljenja neophodno potrebno. Svježe bilje možemo sakupljati u rano proljeće, katkada već od kraja veljače pa sve do studenoga. Poneko, štoviše, nalazimo čak i zimi, pod sniježnim pokrivačem ako smo zapamtili gdje mu je stanište (npr. rosopas obični). Za zimu valja osigurati zalihu suhoga bilja, ali ne preveliku. U tu…