ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Slatki krompir - čičoka


Čičoka (Helliantus tuberosus L.) je biljka iz porodice glavočika.

Opis:

Čičoku još zovu divljim ili slatkim krumpirom. Radi se o trajnoj biljci dobro razvijenog korjena u obliku nepravilnih gomolja. Može narasti i do 3 metra u visinu. Stabljika joj je vrlo snažna i jednogodišnja. Ima velike listove na kratkoj peteljci, duguljasto ovalnog su oblika, dlakavi sa gornje strane. Cvijet joj je žute boje veličine od 5-15 cm i nalazi se na vrhu stabljike i period cvatnje čičoke je u kolovozu i listopadu. Može se kultivirati na poljima ili ju nalazimo uz rubove šuma ili na nasipima rijeka i potoka gdje je vlažno tlo.

Miris i okus:

Bez posebnog mirisa. Sirovi gomolj ima okus po lješnjacima a kuhani je vrlo sličan okusu artičoke.

Branje i prerada:

Gomolji se iskopavaju u jesen i mogu se jesti sirovi ili termički obrađeni. Koristi se i kao stočna hrana te kao namirnica iz koje se ekstrahira inulin. Od gomolja se negdje peče i rakija. Mladi zeleni izdanci čičoke beru se u proljeće jer su veoma nutritivne vrijednosti i pripremaju se u varivima ili ih se prži na ulju. Za razliku od običnog krumpira koji sadrži uglavnom škrob, čičoka sadrži inulin. Inulin je prirodni polisaharid i prirodni probiotik. Gomolji se vade po potrebi jer mogu ostati u zemlji bez obzira na temperaturu.

Ljekovito djelovanje:

-zbog puno većeg udjela inulina u odnosu na škrob, zdrava je namirnica kod pretilosti, kardiovaskularnih oboljenja, osteoporoze...
-dijabetes (inulin snižava razinu šečera u krvi)
-giht i reumatske bolesti
-bolesti želuca, crijeva (kao prirodni probiotik regulira probavu i odnos bakterija u crijevnoj mikroflori)
-bakterijske infekcije (Echerichia coli, Staphylococus sp., Candida sp., Clastridium perfringens) jer ih uništava u tijelu
-alergije (pogotovo one koje su povezane sa nekim namirnicama)
-poremećaji u stvaranju muških spolnih stanica (stimulira stvaranje i potenciju)
-bolesti krvi i krvnih žila (povišena masnoća u krvi, visok tlak, arterioskleroza)
-kalij u čičoki djeluje na regulaciju tlaka, fosfor osigurava normalni prijenosživčanih impulsa, nadoknađuje mnerale, omogućuje apsorpciju željeza, magnezija, kalcija, cinka

Da bi se što bolje iskoristila ljekovitost čičoke, preporuča se jesti ju sirovu ili kuhanu u juhi. Pečena i pirjana jela ne spadaju u dijetalnu prehranu ali se preporučuju zbog izvrsnog okusa zdravim ljudima.

Nema poznatih kontraindikacija.

Dijetna juha (kod dijabetesa, pretilosti, kardiovaskularnih i crijevnih bolesti)

200 g gomolja čičoke oprati, oguliti i narezati na kockice. Kuhati u 1/2 litre vode sve dok ne omekša. Po želji se može i izmiksati i začiniti sa začinskim biljem.

Salata (za sva navedena oboljenja a posebno za jačanje imuniteta)

200 g gomolja čičoke skuhati i oguliti. Narezati na sitne ploške i začiniti maslinovim (kod kardiovaskularnih bolesti) ili bučinim uljem (kod bolesti crijeva i prostate) i posoliti.
Uzimati mjesec dana svaki ili svaki drugi dan.

Saznajte više: Čičoka http://slobodni.net/t112939/#ixzz2PEDK2uH6

Nema komentara:

Objavi komentar