Preskoči na glavni sadržaj

Uvin čaj


Medvjetka, Medvjeđe grožđe ili Uva , je tipična biljka evropskog sjevera, potvrđena u svojoj korisnosti kroz stare pisane dokumente naroda sa sjevera. Uva je dugovječan zimzelen, vrlo razgranat, nizak grmić, koji je po zemlji sasvim polegao. Cvjetovi su mu sitni, zvonasti, ružičasti ili bijeli i vise u malim grozdovima. Plod je crvena boba, kiselo-trpkog okusa. Biljka je arkto-alpske rasprostranjenosti (Europa, Sjeverna Amerika, Azija). Kod nas raste u planinskim područjima. Raste po suvim, rijetkim, pješčanim ili kamenitim borovim i drugim crnogoričnim šumama, među grmljem po sunčanim obroncima, po planinskim pašnjacima Balkanskog poluostrva, naročito u zapadnim dijelovima.


Uva / Medvjetka

        Tačnije, raste po planinskim visovima zajedno s medvjedima, a prijeti joj kao i njima iskorjenjivanje jer se neracionalno sakuplja čupanjem umjesto rezanjem grančica s listovima. List je, naime, sitan, a ni grančice koje bi trebalo uredno rezati nisu velike pa kvalitetno branje ide sporo. Za lijek se beru listovi od maja do jula . List se bere u proljeće kad biljka cvjeta jer je tada najviše ljekovita (tada ima najviše arbutozida). Kad se baci na gomilu, zvoni, što je znak da je dobro osušen. Listovi su neprijatnog, oporog i gorkog ukusa, ali bez mirisa. List se upotrebljava u obliku čaja za liječenje organa za mokrenje. Bakteriostatski učinak arbutin i metilarbutin postižu tek u lužnatoj mokraći gdje se razgrađuju i dezinfikuju mokraću. Kod nas ljekari često daju miješan čaj od jednakih dijelova medvjetke i sitnice. Uglavnom se koristi u čajnim mješavinama (sa listom breze, korijenom sladića i dr.) u kojima njeno učešće ne bi trebalo da bude veće od 10 odsto.


Uva / Medvjetka

        Srodna vrsta medvjetki je brusnica (lat. Vaccininum vitis-idaea). Često rastu zajedno, tj. jedna pored druge, te je brusnica ujedno i idealna zamjena za medvjetku jer manje nadražuje želudac. Premda povećano uzimanje tečnosti može katkad imati povoljan uticaj na infekcije, uzimanje prevelikih količina tokom terapije može smanjiti učinkovitost medvjetke. To je stoga što dolazi do razrjeđivanja aktivnih tvari medvjetke u mokraći, pa njihova koncentracija pada ispod razine na kojoj one djeluju na bakterije. Čaj od listova medveđeg groždja ili medvjetke liječi povećanu prostatu, mokraćne organe, proliv i šećernu bolest. U narodnoj medicini se koristi kod bubrežnih bolesti, upala mjehura, kod kamenca, mokrenja u krevet i hroničnih proliva. Listovi pomiješani s drugim ljekovitim biljem služe kao dezinfekcijsko sredstvo mokraćnih kanala, naročito kod hronične upale mokraćnog mjehura i drugih bolesti. Medvjetka ne djeluje jednako na sve uzročnike upale mjehura.

        Ako se osjete bolovi u želucu, podražaj na povraćanje kod odraslih ili kod djece, trebalo bi prekinuti s uzimanjem medvjetke, te je zamijeniti čajem od svježih ili sušenih listova brusnice. Čaj se ne savjetuje uzimati duže od tri sedmice. Ovo je jedna od najboljih biljaka za uklanjanje urinarnih infekcija.


Uvin čaj

Uvin čaj
        Uvin čaj , od davnina u narodu poznat kao lijek za probleme sa mokraćnim kanalima kao i mokraćne infekcije. Iako nije pretjerano učinkovit kod uništavanja bakterija uvin čaj ima dokazano djelovanje na sprječavanje širenja i izazivanja većih upala. Uvin čaj je diuretski i to pomaže kod izbacivanja bakterija iz organizma. Prema europskoj regulativi, službeno su ljekoviti listovi uve (medvjetke) . Prema Europskoj farmakopeji, suhi list mora sadržavati najmanje 7 posto arbutina.


Uvin čaj
   
         U svom sastavu uvin čaj tj. listovi medvjetke sadrže fenolne šećerne spojeve, arbutin  i metilarbutin. Fenoli su spojevi koji djeluju iritirajuće na sluznicu, a arbutin i metilarbutin su zbog prisustva šećera znatno manje agresivni. Uvin čaj sadrži i kinone te čak do 20 posto galotanina i flavonoide. Ipak se smatra se da i drugi spojevi, pogotovo flavonoidi protuupalnog djelovanja, pridonose učinku biljke kod upala mokraćnog mjehura. Arbutin u uvinom čaju je biljni antibiotik koji veoma efikasno ubija bakterije u mokraći. Naime, neke bakterije, a posebice Escherichia coli imaju izuzetnu sklonost i sposobnost da se lijepe za epitelijalne ćelije urinarnog trakta. Takve bakterije je nemoguće uništiti bilo kakvim antibiotikom. Uvin čaj “odljepljuje” te bakterije sa epitelijalnih ćelija mokraćnih sudova i takve su tada pogodan cilj za antibiotsku terapiju.


Uvin čaj

        Ukoliko na uputama na pakiranjima nije drugačije naznačeno, čajnu kašiku isitnjenih listova biljke ili filter vrećicu prelijemo s 0,2 l vrele vode, ostaviti otklopljeno 15 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj. Piti tri puta dnevno.


Uvin čaj
        Kod hladne pripreme, ostaviti da stoji od osam do 12 sati u hladnoj vodi i piti tri puta po jednu šolju dnevno. Aktivni sastojci medvjetke tj. uve djeluju isključivo u mokraći koja je alkalna, čija je pH vrijednost iznad sedam. Stoga je bitno da se sa svakom dozom čaja uzima i pola čajne kašičice sode bikarbone koj akao baza obara kiselost. Alternativno, mogu se uzimati slični preparati koji alkalizuju (čine manje kiselim) mokraću, poput basenpulvera.

       Kod konzumiranja čaja od uve, urin poprima crvenkastu boju, ali nemojte se brinuti to nije krv u urinu. To je normalna pojava i dokaz da biljka djeluje i da su se svi njeni prirodni sastojci aktivirali. Ako se osjete bolovi u želucu, podražaj na povraćanje kod odraslih ili kod djece, trebalo bi prekinuti s uzimanjem uve, te je zamijeniti čajem od svježih ili sušenih listova brusnice. Čaj se ne savjetuje uzimati duže od tri sedmice. Ovo je jedna od najboljih biljaka za uklanjanje urinarnih infekcija, ali se smije koristiti samo ograničen vremenski period jer ima iritirajuće dejstvo na  membrane zida materice i bešike. Trudnice se moraju prije uzimanja čaja posavjetovati s doktorom i uvin čaj se ne smije davati djeci mlađoj od 12 mjeseci.

herbalist.blogger.ba


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Vaše je tijelo kiselo ili alkalno: 17 znakova neravnoteže

Jeste li znali da naše tijelo ima idealnu pH vrijednost od 7,365?

 Kada je poremećena ravnoteža, u našem tijelu nastaju razne bolesti. Naše navike, poput spavanja, stresa, pušenja i, prije svega, hrane koju konzumiramo, utiču na razinu pH u našem tijelu.

17 znakova neravnoteže - Kiselo-bazna ravnoteža u tijelu
Kako odrediti je li vam kiselo-bazna ravnoteža u tijelu narušena i što treba učiniti da biste je vratili?



Znakovi da je vaše tijelo previše kiselo
Što je vaše tijelo kiselije, to je imunološkom sistemu teže u borbi protiv bolesti, bakterija, pa čak i raka.

Ako u vašoj prehrani prevladavaju meso i mliječni proizvodi, šećer i prerađena hrana, tada je vaše tijelo prisiljeno koristiti alkalne minerale (kalcij, natrij, kalij, magnezij), kako bi neutraliziralo rezultirajuću suvišnu kiselinu.


Zbog toga se vitalne rezerve minerala troše, što negativno utieče na zdravlje. Neki naučnici čak vjeruju da teška acidoza može pridonijeti rastu malignih stanica i tumora. I sigurno doprinosi!

Ev…

9 ZLATNIH SAVJETA JAPANSKOG SLAVNOG DOKTORA

Moglo bi se reći da je doktor Shigeaki Hinohara zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog doktora u velikoj mjeri doprinijeli da njegova nacija živi sretno i kvalitetno.
Preminuo je 18. srpnja 2017., u 105. godini, a u nasljeđe čitavom svijetu ostavio je vrlo vrijedna osobna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.




Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, liječio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih 10 zlatnih savjeta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave prehrane i puno spavanja.

“Svi se sjećamo kako smo kao djeca, zabavljajući se, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavan…

Kako pravilno sakupljati ljekovito bilje?

Ugodne šetnje u prirodi možemo iskoristiti i za sakupljanje ljekovitog bilja. U tim slučajevima bitno je poznavati tehnike sakupljanja i konzervacije ljekovitog bilja.



Faktori kao vrijeme sakupljanja različiti su kod svake biljke. Klima i teren sakupljanja vrlo su važni kako bi ljekovita svojstva biljke bila iskorištena na što bolji i učinkovitiji način.
Osnovna pretpostavka za sakupljanje je poznavanje ljekovitoga bilja. Poznajemo li ga jasno je da ćemo ljekovito bilje sakupljati u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravu vrstu i na pravilan način.
Iskustvo je pokazalo da najbolje rezultate u liječenju postižemo sa svježe ubranim biljem što je za uspjeh u liječenju teških oboljenja neophodno potrebno. Svježe bilje možemo sakupljati u rano proljeće, katkada već od kraja veljače pa sve do studenoga. Poneko, štoviše, nalazimo čak i zimi, pod sniježnim pokrivačem ako smo zapamtili gdje mu je stanište (npr. rosopas obični). Za zimu valja osigurati zalihu suhoga bilja, ali ne preveliku. U tu…