srijeda, 14. kolovoza 2013.

Lijekovi protiv bolova mogu biti vrlo opasni!

Ovo je članak za sve koji svaki čas posežu za lijekovima protiv bolova. Da li ste znali da su mnogobrojni lijekovi protiv bolova izuzetno štetni i opasni. Pojedine teblete koje vrlo često koristite mogu oštetiti vašu jetru, srce i bubrege. Mnoge od njih mogu izazvati ulkusnu bolest, narodski rečeno čir na želucu.

Koliko često ste na prirodan način pokušali ublažiti bol?  Ne zaboravite da je najveći broj ljekova dobijen upravo iz različitih vrsta biljaka.
Žalfija  je prirodan lijek za grlobolju

Ova biljka je poznati lijek u slučajevima grlobolje. Tako je istraživanje iz 2006. godine pokazalo kako špricanje grla napitkom na bazi kadulje ublažava bol bolje nego lijekovi, a nema razloga da ovaj čaj ne popijete i kada nemate nikakvih zdravstvenih problema. Samo budite oprezni. Žalfiju ne smijete piti u većim količinama.


Đumbir oporavlja mišiće i zglobove

Đumbir je dobar za sve one koje često boli želudac. Naravno prethodno je potrebno isključiti neku stvarnu bolest. Ova biljka pomaže i kod bolova u mišićima i zglobovima, jer je pun sastojaka koji djeluju protiv upala. Nedavno istraživanje pokazalo je da su osobe koje su uzimale kapsule đumbira 11 dana osećale 25 % manje bolova u mišićima u poređenju s grupom koja je uzimala lijekove.

Višnje pobjeđuju umor

Bolovi u mišićima ne moraju da budu nužna posljedica vježbanja. Nedavno istraživanje pokazalo je da su se oni koji su deset dana pili po dve čaše prirodnog soka od višnje brže oporavljali od napornog treninga u odnosu na one koji su preskakali ovaj zdravi sok. I drugo tamnocrveno i ljubičasto voće, poput grejpa, nara, borovnice i brusnice, ima slično dejstvo.


Losos umiruje želudac

Losos je dobar saveznik, ako vas muče upale u zglobovima ili ako imate želudačne probleme. Naime, omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju bolova izazvanih reumatoidnim artritisom. Ove kiseline takođe smiruju želudačne smetnje.


Kafa jerecept za glavobolju

Omiljeni napitak koji nas ujutro razbuđuje podjednako dobro djeluje i kod glavobolja i migrena. Ipak, imajte na umu da s kafom ne smete preterivati!Nema komentara:

Objavi komentar