nedjelja, 4. kolovoza 2013.

Šta vam tijelo neće oprostiti?

Da li ste znali da je dva sata sjedenja u automobilu za kičmu gore nego osam sati sjedenja u kancelariji? Ne upuštajte se u nepotreban rizik i saznajte šta sve ostavlja doživotne tragove na vašem telu.1. Malo kretanja

 Slaba cirkulacija, koja se najčešće javlja kao posledica nedostatka fizičke aktivnosti, dovodi do zakrčenja arterija, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Ukoliko svakodnevno šetate makar 20 minuta ili tri sata jednom nedeljno, prepolovićete rizik. Osim toga premalo kretanja doprinosi pojavi gojaznosti i potencijalnom razvoju šećerne bolesti.2. Mnogo alkohola

 Previše alkohola šteti. Treća čaša vina ili piva znatno opterećuje jetru, a koja čašica više može da stvori još veće probleme. Ako želite da sačuvate zdravlje, svake druge nedelje odredite tri dana kada nećete okusiti alkohol.


3. Cigarete

 Prestanite pušiti cigarete! Pušenje smanjite na minimum, jer dovodi do sužavanja krvnih sudova, a samim tim i do pojave hipertenzije. Otrovi iz cigareta ometaju rast i sposobnost regeneracije koštanog tkiva, što u kasnijem dobu može da dovede do osteoporoze. Kad prestanete da pušite, vašem organizmu biće potrebno sedam godina da izbaci sve nakupljene otrove.


4. Opterećenje kičme

 Kičma će upamtiti svako preopterećenje. Dva sata sjedenja u automobilu za kičmu je gore nego osam sati sjedenja u kancelariji, jer tamo s vremena na vreme ipak ustanete. Kičmeni stub je naročito osetljiv u predjelu krsta i zato vodite računa o njima. Kad god možete, radite vežbe za jačanje leđnih mišića.


5. Stomačne tegobe

 Česte stomačne tegobe mogu da ukazuju na nedostatak vitamina u organizmu. Usled toga dolazi do zadebljavanja sluzokože stomaka, grčeva i bolova. Ako imate problema s probavom, tri puta nedeljno jedite šargarepu ili kupus sve dok tegobe ne prestanu.


6. Previše mesnih prerađevina

 Svakodnevno konzumiranje mesnih prerađevina nije zdravo, jer su ljekari ustanovili da zasićene životinjske masti razgradnjom u našem organizmu produciraju materije koje povećavaju opasnost od pojave kardiovaskularnih bolesti. Da biste se oslobodili ove nezdrave navike u ishrani, za početak, izaberite jedan dan u nedelji kada uopšte nećete jesti mesne prerađevine.


 Izvor: Top zdravlje

Nema komentara:

Objavi komentar