utorak, 20. kolovoza 2013.

Zašto je more dobro za naše zdravlje?

More je provod, more je zabava, more je užitak ! Isto tako morate biti svjesni činjenice da boravak na moru pozitivno djeluje na naše zdravlje iz više razloga. More čini čuda za naše zdravlje i raspoloženje. Pozitivni efekti ne prestaju sa završetkom ljetovanja. Oni traju mnogo duže.Pitate se zašto je more zapravo zdravo? Postoji nekoliko razloga:

1. Sunčanje našem tijelu omogućava poklanja vitamin D. Vitamin D je neophodan za zdrave kosti, metabolizam kalcija i spriječava pojavu i razvoj pojedinih oblika raka.  Sunce, naš topli prijatelj,  pomaže u liječenju psorijaze i seboreje. Odlična je preventiva osteoporoze i reumatidnog artritisa. Nemojte pretjerivati sa sunčanjem! Sunce može izazvati glavobolju, povraćanje, alergije i opekotine.

2. Plivanje
Za vrijeme plivanja aktivira se gotovo svaki mišić u našem tijelu, koža diše, izbacuje se višak otrova. Plivanje stimuliše imunitet, jača tonus mišića i ima povoljan učinak na neke endokrine žlijezde u našem tijelu. Fizička aktivnost je prijatelj vašeg zdravlja.

3. Morska klima i vazduh
Kad ste na moru dišite duboko. Morski zrak je lijek za ljude sa sinuzitisom, bronhitisom i astmom. Negativni joni iz morskog vazduha podižu tonus cijelog organizma. Sitne kapljice morske vode, aerosol, vjetar i smola od borova su jako zdravi za naša pluća.

4. Morska voda
Plivanje u moru popravlja raspoloženje, pojačava cirkulaciju, smanjuje bolove u zglobovima, kičmi. Morska voda pozitivno djeluje na veliki broj reumatskih bolesti.

5. Ronjenje je sjajan lijek za hronični sinuzitis.

6. Morski pijesak smanjuje bolove i djeluje kao piling za kožu. Svakodnevna šetnja čuva vaše srce.

Postoji još jedna sjajna stvar kod odlaska na more. Ne zaboravite da more podiže nivo hormona sreće, popravlja raspoloženje i djeluje kao antidepresiv.Nema komentara:

Objavi komentar