ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.

Znate li koju hranu ljeti treba izbjegavati?


Crevne infekcije najčešće se dešavaju leti kada se zbog visokih temperatura namirnice lakše i brže kvare. Crevne infekcije tokom leta nije lako sprečiti jer se hrana tada lakše kvari zbog neadekvatnog čuvanja. Poznata su trovanja sladoledom, brzom hranom, morskim plodovima. Tegobe počinju obično kao nagli bol u stomaku,  mučnina i povraćanje koje posebno iscrpljuje. Nekoliko sati kasnije se javljaju bolni grčevi u trbuhu i učestale tečne stolice.

 Ako je hrana kontaminirana i bakterijom a ne samo toksinom, javlja se i visoka temperatura koja može preći 40 stepeni. Obično se radi o trovanu salmonelama.
Terapija zavisi od kliničke slike.  Najčešće se preporučuje dijeta i uzimanje probiotika, što je dovoljno za oporavak. Ako tegobe prati i povišena temperatura, potrebno je započeti i antibiotsku terapiju. Kada je posredi teška slika intoksikacije sa više od deset tečnih stolica, pojavom sluzi ili krvi u stolici potrebno je da se bolesnik javi u bolnicu, odnosno u Infektivnu kliniku

ODAKLE VREBAJU BAKTERIJE
Mikrobi se najlakše i najbrže razmnožavaju u termički nedovoljno obrađenim namirnicama, neopranom voću i povrću, a naročito u sladoledu, majonezi, jajima i kolačima s kremom. Bakterije se mogu sakriti  i u nepasterizovanim mlečnim proizvodima koji se ne čuvaju u frižideru. Probavne tegobe može da izazove i zagađena voda iz bunara. U slučaju blažih crevnih infekcija, ukoliko dijareja ne traje duže od jednog dana, ne bi trebalo uzimati nikakve lekove.

 ŠTA POMAŽE?
Dovoljno će biti da se odmarate, unosite što više tečnosti, jedete slanu supu i lako svarljive namirnice.  Strugana jabuka, kuvani pirinač i probiotici koji mogu da se kupe u svakoj apoteci pomažu regulaciju crevne flore.

Šta morate izbjegavati?
- Brzu hranu. Na putovanjima se najčešće hranimo u restoranima i kioscima s brzom hranom. Nažalost, tamo se namirnice ne čuvaju uvek prema propisima, pa su crevne infekcije relativno česte. Stoga, pre nego što naručite jelo, napravite procjenu  koliko je restoran čist. O higijeni mnogo govore i stolnjaci, tanjiri i pribor za jelo.
- Ulični roštilj. Nedovoljno pečeno meso s roštilja lako može da postane uzrok trovanja, naročito ako dugo stoji na visokim temperaturama.
- Sladoled. Na bilo kakav sumnjiv miris ili ukus bacite sladoled.
- Voda iz česme.  Kada ste na letovanju, isključivo pijte flaširanu vodu. U zemljama s nižim higijenskim standardom čak ni u najboljim hotelima ne bi trebalo da pijete vodu sa česme.

Nema komentara:

Objavi komentar