utorak, 1. listopada 2013.

Imate li opsesivne misli?

Koliko puta svakoga dana primjetite da ste se promijenili? Svakodnevni stres i brzi život osim negativnih posljedica na fizičko zdravlje, značajno utiču i na vašu psihu. U današnje vrijeme nedostatka novca, besposlenosti i izvrnutih moralnih vrijednosti smetnje psihičkog zdravlja su postale svakodnevna pojava.

Želite živjeti punim plućima, a nikako ne možete ispoljiti svoje stavove, svoju kreativnost, jer vas okolina i druge osobe sputavaju. Još veći problemi nastupaju ako ste po prirodi tvrdoglavi perfekcionista, prekomjerno opterećeni detaljima i pravilima.


Prekomjerno ambicozne osobe su znatno češće izložene prekomjernom stresu što vodi u opsesivno-kompulsivne poremećaje (OKP). Ovaj vid poremećaja spada u anksiozno-neurotske poremećaje. Osnovne karakteristike OK osoba je da vode život prepun krutih pravila i discipline, a karakterišu ga strepnja, nerealni strahovi, opsesivne misli i kompulsivne ideje.

Opsesivne misli

Opsesivne misli treba razlikovati od svakodnevnih uobičajenih i normalnih životnih briga i problema. Ove misli su povezane sa specifičnim sadržajima i strahovima, od kojih osoba želi da pobjegne. Zbog navedenih misli čovjek izvodi svakodnevne rituale, koji mu pomažu da se oslobodi strahova i da ih smanji.
Ukoliko se osoba prekomjerno plaši bolesti, onda bezbroj puta opsesivno pere ruke, što je klasičan primjer OKP. Osoba koja pati od OKP je svjesna činjenice da su rituali koje izvodi apsurdni i pretjerani, ali jednostavno ne može da prestane sa izvođenjem kompulsivnih radnji.

Opsesije su jednostavno rećeno, prisilne misli i porivi koji se iznova javljaju u mentalnom životu osobe, a koje ona doživljava strašnim. Opsesije ne zavise od volje subjekta, a osobe koje pate od opsesija nisu kritične u pogledu svoje bolesti i često odbijaju medicinsku pomoć.

Svako od nas je ponekad pomalo kompulzivan. Kompulzije su radnje koje se izvode prema specijalnom redoslijedu i višestruko se ponavljaju, kao što su: pretjerano čišćenje kuće, pretjerano vojničko slaganje
odjeće ili. nameštaja na poseban način, višestruko provjeravanje zaključanih vrata po nekoliko puta, provjeravanje da li je sve isključeno u stanu više puta, brojanje stubova rasvjete, preskakanje kocki na ulici, sabiranje registarskih brojeva i dr.

Opsesivne misli su često povezane sa trenutnim dešavanjima u životu.  Najčešće se sreću opsesije u vezi sa: bolešću,  smrću, bolestima, bakterijama, virusima, detaljima i simetrijom, čistoćom i redom,  povredama, gubitkom samokontrole, seksualnim  sadržajima i sl.  Istovremeno je prisutan intenzivan  strah od pretpostavljene bolesti,  povrijeđivanja drugih ili iznenadnog nekontrolisanog i društveno neprihvatljivog ponašanja.

Opsesivno-kompulsivni poremećaj povremeno dovede do anskioznosti ili panike. Svakodnevno izvođenje rituala povećava sklonost ka depresiji.

 Mnogi ljudi žive sa OKP cijeli život. Mnogi od nas imaju blagu formu opsesivno-kompulsivnog poremećaja sa mislima koje nas opterete s vremena na vrijeme, ali ne remete naš život.  Kod težih formi OKP opsesivne misli su mnogo uporniji, rituali se ponavljaju do beskonačnosti i poremećaj remeti svakodnevnu adaptaciju i život.

Ukoliko imate neke od navedenih simptoma potražite pomoć stručnjaka:

- preokupiranost redom, pravilima ili rasporedima do te granice da je produktivnost značajno smanjena,

- perfekcionizam zbog koga ništa ne možete završiti,

- ekstremna posvećenost poslu i radnim zadacima bez odmora i relaksacije

- nefleksibilnost , formalizam i krutost u ponašanju i razmišljanju.

Odnosi sa drugim ljudima
OKP osobe su disciplinovane do ekstremne rigidnosti.. Prema drugima se odnose na unaprijed formiran način i ne mogu da se opuste u kontaktu zato što neprekidno brinu i osjećaju da je nešto preostalo da se uradi.
Opsesivno-kompulsivna osoba gradi odnose sa ljudima koji u njegovim očima simbolizuju autoritet, što nije pravilo. Ove osobe se teško prilagođavaju promjenama.

OKP na poslu karakteriše perfekcionizam, pridavanje pažnje čak i nevažnim detaljima i zadovoljstvo koje proizilazi putem opsesivno kompulzivnih rituala. Ukoliko ove karakterne crte nisu previše izražene OKP osoba može biti vrlo dobar saradnik, naročito za poslove koji zahtijevaju precizne poslove.
Kao lider na poslu teško donosi odluke.  „Radoholičari“ su najčešći naziv za ovakav tip ličnosti. OKP osobe najbolje funkcioniraju u kombinaciji sa liderom koji ima jasan cilj i velike ideje, ali ne i dovoljno vremena na raspolaganju. U ovoj situacija naš kompulsivac će završiti sve nedovršene stvari.
Problemi uglavnom nataju kod promjene rutine.
Opsesivno- kompulsivne osobe su dobre za uvođennje reda u haos, ali ne i za održavanje reda. Kada ovakva osoba na poslu nema dovoljno vremena da kreira radikalne promjene, koje sa timom treba realizovati, onda do izražaja dolazi nesigurnost. Nesporazumi na poslu su uobičajena pojava, zbog prekomjernih očekivanja od saradnika.

OKP se najčešće javlja za vrijeme adolescencije ili ranog odraslog doba, između 18 i 25 godine. Ponekad se javlja u djetinjstvu. Studije pokazuju da od OKP-a pati između 2% i 3 % populacije, a oko 1% dece i adolescenata.
Osobe sa OKP se toga stide i sakrivaju svoje simptome, zbog čega se javljaju komplikacije izolacija, povlačenje, anksioznost, depresija.

Pomoć stručnjaka je potrebna zbog činjenice da osobe sa OKP postaju pretjerano samokritične i da neispunjavanje vlastitih nerealnih standarda dovodi do anksioznosti i ozbiljnih problema u svakodnevnom životu. Intenzitet poremećaj s vremenom raste i razvija se godinama.  Sve počinje sa bezazlenim ritualima.
Psihoterapija je kod opsesivno-kompulsivnog poremećaja od velike pomoći.
Eto, na kraju ove priče se pitam koliko nas se prepoznalo u ovom tekstu? Koliko nas se svakodnevno bori sa vlastitim opsesivno-kompulsivnim idejama? Koliko nas misli da može sam pobijediti ovaj problem?
Najvažnije od svega je priznati sebi da postoji problem. Pitam se po čemu se psihička patnja razlikuje od šećerne bolesti? Nemojte šutjeti, nemojte sakrivati vlastite strahove, potražite pomoć stručnjaka.
I ne zaboravite da se svjetlost skriva na kraju tunela.

Literatura: b92, svevesti

Nema komentara:

Objavi komentar