četvrtak, 24. listopada 2013.

Zašto je kopriva zdrava?

Dugo vremena je poznata činjenica da je kopriva zdrava biljka. Većina nas kada se spomene kopriva, pomisli na nezgode iz djetinjstva, međutim kopriva je izuzetno zdrava za naše zdravlje.
Ova biljka ima mnogobrojne pozitivne učinke na ljudski organizam i često se koristi u medicinske svrhe.U nastavku slijede pozitivni efekti koprive na zdravlje: 

Kopriva se može koristiti kao pomoćno sredstvo u liječenju anemije, probavnih smetnji, reumatizma, migrene, ateroskleroze i bubrežnog zatajenja. Neka istraživanja su pokazala da kopriva ima pozitivne efekte na kamence u bubregu i da sprečava njihov nastanak. Kopriva povećava izlučivanje mokraće, odnosno
djeluje kao snažan diuretik. Pomaže kod urinarnih infekcija.


Kopriva smanjuje bolove kod artritisa, jer ima antiupalno djelovanje. Takođe pojačava učinak lijekova koji se koriste za tretman reumatskih bolesti. Djelovanje koprive u ljudskom organizmu se odvija preko smanjene sinteze histamina, koju tijelo proizvodi kao odgovor na alergene. Kopriva poboljšava imunitet i jača naš organizam. Kada je konzumirate s limunom onda ima vrlo prijaten ukus. Pomaže u liječenju nekih kožnih oboljenja,  alergija, plućnih bolesti, astme, polenske groznice. Umiruje bolove u mišićima. Kopriva smanjuje kijavicu kod polenske groznice. 

Čaj od koprive možete pronaći u svakoj prodavnici i moram vam reći da je prilično jeftin. Ne moram vam govoriti šta treba da kupite danas kada posjetite supermarket. Solja caja od koprive, uz malo limuna vrlo lijepo se uklapa u vase svakodnevno druzenje sa racunarom. 


Nema komentara:

Objavi komentar