Preskoči na glavni sadržaj

Da bi prestali da vam zavide: pravilo tri "B"

​Kako bi prestali da vam zavide i govore o vama gadosti, morate poštovati pravilo tri "B" - tako je psiholog rekao jednom poznatom glumcu koji je bio iscrpljen od kleveta i progona.



 
Glumac se zainteresovao i spremio da zapiše: magično pravilo!

Psiholog je diktirao: "Treba biti bijedan(siromašan), bolestan i bez talenta."
​U svim ostalim slučajevima moraćete se suočiti sa neželjenjem dobra i zavišću. Nema izuzetaka.

Ako stvarate nešto i mijenjate nešto na bolje - odmah će početi da raspravljaju i osuđuju. Zato što snižavate samovrednovanje onih koji ništa ne mogu da stvore. Ili - ne žele da se trude.

Vaša dostignuća i dobra djela jednostavno ne daju mira tim ljudima; njima je fizički loše, kao što je primijetio antropolog Klod Levi-Stros.

Stiskaju pesnice, čeljusti sklapaju i pritisak raste. Zbog čega? Mogli ste smršati i baviti se sportom. Ispostavlja se da ste bolji, a oni gori?

Naslikali ste sliku ili napisali pjesmu - kako ste se usudili? Vi ste bolji, a oni gori?

Stvorili ste porodicu, zaradili novac, počeli karijeru - to je nepodnošljivo, kao udarac po nosu. Kao ponižavajući šamar po zatiljku.

Tako, ovi ljudi doživljavaju tuđi uspjeh, pa čak i samo - kreativnu aktivnost.

A kada vas "oblijepe" blatom, uvredama, ponize - mnogo im je lakše. Fizički lakše.

Tako da je najjednostavnije poštovati pravilo tri "B" - oni će vam dati još i keksić i osjećati se dobro na vaš račun.


Ali ja ne savjetujem da se ovo pravilo poštuje - šta nas briga za mišljenja onih koji zavide?

Tako treba izabrati: ili poštovati pravilo i svima se sviđati. I dobiti dječje keksiće. Ili mijenjati sebe i život na bolje. I svaki dan postizati mali uspjeh. I voljeti normalne ljude- stvaraoce - komunicirati i družiti se baš sa njima. Sa onima koji se raduju našem uspjehu.


Autor: Anna Kirjanova

Prevod teksta: https://econet.ru/articles/136721-chtoby-vam-perestali-zavidovat-pravilo-treh-b

Prevela: Beba Muratović - bebamur.com

doktorica.org

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Vaše je tijelo kiselo ili alkalno: 17 znakova neravnoteže

Jeste li znali da naše tijelo ima idealnu pH vrijednost od 7,365?

 Kada je poremećena ravnoteža, u našem tijelu nastaju razne bolesti. Naše navike, poput spavanja, stresa, pušenja i, prije svega, hrane koju konzumiramo, utiču na razinu pH u našem tijelu.

17 znakova neravnoteže - Kiselo-bazna ravnoteža u tijelu
Kako odrediti je li vam kiselo-bazna ravnoteža u tijelu narušena i što treba učiniti da biste je vratili?



Znakovi da je vaše tijelo previše kiselo
Što je vaše tijelo kiselije, to je imunološkom sistemu teže u borbi protiv bolesti, bakterija, pa čak i raka.

Ako u vašoj prehrani prevladavaju meso i mliječni proizvodi, šećer i prerađena hrana, tada je vaše tijelo prisiljeno koristiti alkalne minerale (kalcij, natrij, kalij, magnezij), kako bi neutraliziralo rezultirajuću suvišnu kiselinu.


Zbog toga se vitalne rezerve minerala troše, što negativno utieče na zdravlje. Neki naučnici čak vjeruju da teška acidoza može pridonijeti rastu malignih stanica i tumora. I sigurno doprinosi!

Ev…

9 ZLATNIH SAVJETA JAPANSKOG SLAVNOG DOKTORA

Moglo bi se reći da je doktor Shigeaki Hinohara zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog doktora u velikoj mjeri doprinijeli da njegova nacija živi sretno i kvalitetno.
Preminuo je 18. srpnja 2017., u 105. godini, a u nasljeđe čitavom svijetu ostavio je vrlo vrijedna osobna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.




Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, liječio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih 10 zlatnih savjeta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave prehrane i puno spavanja.

“Svi se sjećamo kako smo kao djeca, zabavljajući se, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavan…

Kako pravilno sakupljati ljekovito bilje?

Ugodne šetnje u prirodi možemo iskoristiti i za sakupljanje ljekovitog bilja. U tim slučajevima bitno je poznavati tehnike sakupljanja i konzervacije ljekovitog bilja.



Faktori kao vrijeme sakupljanja različiti su kod svake biljke. Klima i teren sakupljanja vrlo su važni kako bi ljekovita svojstva biljke bila iskorištena na što bolji i učinkovitiji način.
Osnovna pretpostavka za sakupljanje je poznavanje ljekovitoga bilja. Poznajemo li ga jasno je da ćemo ljekovito bilje sakupljati u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravu vrstu i na pravilan način.
Iskustvo je pokazalo da najbolje rezultate u liječenju postižemo sa svježe ubranim biljem što je za uspjeh u liječenju teških oboljenja neophodno potrebno. Svježe bilje možemo sakupljati u rano proljeće, katkada već od kraja veljače pa sve do studenoga. Poneko, štoviše, nalazimo čak i zimi, pod sniježnim pokrivačem ako smo zapamtili gdje mu je stanište (npr. rosopas obični). Za zimu valja osigurati zalihu suhoga bilja, ali ne preveliku. U tu…