ponedjeljak, 17. rujna 2018.

Poruka za dobro jutro

Oslonac prvo potrazis u sebi. Ucis kako da se smiris kada se uplasis. Otkrivas sta te nasmijava i opusta, pa to sto cesce radis.

Ne ocekujes od sebe i drugih ono sto ne mogu dati. Trudis se da budes dobronamjeran, nikako zlopamtilo i baksuz. Svjesno baksuzluk zauzdavas.

Potom oslonac potrazis i u najdrazima koji te okruzuju - zahvalan si na ljubavi i brizi koju ti pruzaju, trudis se da ih usrecis, ne pokusavas da ih mijenjas u skladu sa svojim zamislima kako bi oni trebalo da se ponasaju. Cuvas ih. Uzivas u tome sto ih imas, sto ti je zivot podario par dobrih ljudi. Ne podrazumijevas ih, niti prihvatas olako.

Oslonac pronadjes i u knjigama, jer citajuci otkrivas da sve to sto te muci, raduje, sekira, razdire, zbunjuje, nije nova pojava koja samo tebe proganja ili usrecuje. Mnogima se slicno desava.

Oslonac nadjes samo ako gledas, slusas, citas, ucis, putujes, ne robujes materijalnim stvarima, ne takmicis se sa drugima, primecujes oko sebe ljepotu i dobrotu, a ne mane i otezavajuce okolnosti.

Iskoristis najbolje sto mozes vrijeme koje ti je dato. Ne svadjas se sa sobom i drugima, ne dokazujes se, ne takmicis, ne istjerujes pravdu, ne objasnjavas svoje postupke, ne zapitkujes druge “sto oni to tako rade”. Zivis kako mozes i pustas druge da cine isto. Trudis se da razumijes.

Kada osjetis da si dovoljno snazan - pokusas da realizujes ono sto vec dugo i snazno zelis. Ne konstruises vise u glavi najgori moguci scenario koji ce ta aktivnost da donese, ne pridajes sebi preveliki znacaj, ne shvatas svijet i sebe preozbiljno - samo se osmjelis i uradis. Pa sta bude. Iako ti se cini da se sa svih strana utrkuju da pokazu koliko si, kao pojedinac, nebitan - osjecas da to nije istina. Bitan si. Zato i guras svoju pricu, jer jos vjerujes u nju.

Rano je za odustajanje.Mila Mikena (Facebook)

Nema komentara:

Objavi komentar