utorak, 16. listopada 2018.

Ko ne smije da primi vakcinu protiv gripe

Počela je vakcinacija protiv gripe. Oktobar i novembar su idealni mjeseci da se vakcina primi i stekne zaštita protiv virusa gripa. Ona se postiže u roku od dvije sedmice od vakcinisanja.

Vezano za ovu vakcinu je važno znati da ona smije da se prima paralelno sa drugim vakcinama, da mogu da je prime i djeca sa navršenih pola godine života, te da od gripa štiti godinu dana.Ne preporučuje se jedino djeci mlađoj od šest mjeseci, ljudima koji su alergični na jaja i pileće meso, pošto se proteini iz jaja inače koriste pri proizvodnji vakcina. Takođe ni osobama koje imaju akutnu infekciju i akutnu bolest, pa oni sa vakcinisanjem treba da pričekaju dok ne ozdrave.

Vakcinu ne treba da primaju ni osobe koje su bolovale od Gilen-Bareovog sindroma, neurološkog poremećaja koji pogađa periferni nervni sistem. On može da izazove slabost, čak i paralizu, a njegov nastanak se u veoma rijetkim slučajevima povezuje sa neželjenim reakcijama na vakcinu protiv gripe.

Vakcina protiv gripe veoma rijetko izaziva neželjene posljedice. Osim pomenutog Gilen-Bareovog sindroma, te alergije kod onih koji su inače alergični na jaja, može da izazove privremene neželjene reakcije, kao što su bol, crvenilo i otok oko mjesta uboda, ali oni ne traju dugo i u najvećem broju slučajeva nestaju u roku od dan do dva nakon primanja vakcine.

Nema komentara:

Objavi komentar