petak, 1. svibnja 2020.

Kratko i jasno - Zasto jesti blitvu?

Blitva će vam spasiti probavu i zaštititi vas od niza bolesti.
 
Blitva se s pravom smatra ‘čuvaricom zdravlja’, a ugledni nutricionist George Mateljan svrstava ju među najzdravije na svijetu.

Možda će vas iznenaditi da se smatra i jednom od najhranjivijih, jer premda jedna porcija ima tek 35 kalorija, zbog obilja vlakana dugo čuva sitost.

Razloga za češće jesti blitvu je bezbroj, a pokušat ćemo ih sažeti u najbitnije. Bogata je vitaminom C, B1, B2 i karotinom (provitamin A), vitaminom E, a ima i znatne količine vitamina K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi te održava zdravlje i čvrstoću kostiju.

Osim toga, obiluje magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem i važnim mineralnim solima. Sadrži niz antioksidansa koji, kako se vjeruje, smanjuju izglede za nastanak kroničnih bolesti, ali i nekih vrsta raka.

Djeluje protuupalno, pomaže očuvanju dobre krvne slike i zdravlja srca te pomaže dijabetičarima.

Nema komentara:

Objavi komentar