Preskoči na glavni sadržaj

Kratko i jasno - Zasto jesti blitvu?

Blitva će vam spasiti probavu i zaštititi vas od niza bolesti.
 
Blitva se s pravom smatra ‘čuvaricom zdravlja’, a ugledni nutricionist George Mateljan svrstava ju među najzdravije na svijetu.

Možda će vas iznenaditi da se smatra i jednom od najhranjivijih, jer premda jedna porcija ima tek 35 kalorija, zbog obilja vlakana dugo čuva sitost.

Razloga za češće jesti blitvu je bezbroj, a pokušat ćemo ih sažeti u najbitnije. Bogata je vitaminom C, B1, B2 i karotinom (provitamin A), vitaminom E, a ima i znatne količine vitamina K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi te održava zdravlje i čvrstoću kostiju.

Osim toga, obiluje magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem i važnim mineralnim solima. Sadrži niz antioksidansa koji, kako se vjeruje, smanjuju izglede za nastanak kroničnih bolesti, ali i nekih vrsta raka.

Djeluje protuupalno, pomaže očuvanju dobre krvne slike i zdravlja srca te pomaže dijabetičarima.

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

9 ZLATNIH SAVJETA JAPANSKOG SLAVNOG DOKTORA

Moglo bi se reći da je doktor Shigeaki Hinohara zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog doktora u velikoj mjeri doprinijeli da njegova nacija živi sretno i kvalitetno.
Preminuo je 18. srpnja 2017., u 105. godini, a u nasljeđe čitavom svijetu ostavio je vrlo vrijedna osobna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.
Hinohara je pomogao i u uspostavljanju medicinskih sistema, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, liječio pacijente i predavao studentima na fakultetima.

Ovo su njegovih 10 zlatnih savjeta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života.

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave prehrane i puno spavanja.

“Svi se sjećamo kako smo kao djeca, zabavljajući se, često zaboravljali jesti ili spavati. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavan…

Kako pravilno sakupljati ljekovito bilje?

Ugodne šetnje u prirodi možemo iskoristiti i za sakupljanje ljekovitog bilja. U tim slučajevima bitno je poznavati tehnike sakupljanja i konzervacije ljekovitog bilja.Faktori kao vrijeme sakupljanja različiti su kod svake biljke. Klima i teren sakupljanja vrlo su važni kako bi ljekovita svojstva biljke bila iskorištena na što bolji i učinkovitiji način.
Osnovna pretpostavka za sakupljanje je poznavanje ljekovitoga bilja. Poznajemo li ga jasno je da ćemo ljekovito bilje sakupljati u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravu vrstu i na pravilan način.
Iskustvo je pokazalo da najbolje rezultate u liječenju postižemo sa svježe ubranim biljem što je za uspjeh u liječenju teških oboljenja neophodno potrebno. Svježe bilje možemo sakupljati u rano proljeće, katkada već od kraja veljače pa sve do studenoga. Poneko, štoviše, nalazimo čak i zimi, pod sniježnim pokrivačem ako smo zapamtili gdje mu je stanište (npr. rosopas obični). Za zimu valja osigurati zalihu suhoga bilja, ali ne preveliku. U tu…

Normalan si. Imaš dvoje djece. Diplomu...

Normalan si.

Imaš dvoje djece.

Diplomu.Posao.

Račune za struju.

Račune za telefon.

Ljetovanje od deset dana.

Možda 15.

Escape weekend u Beč.

Plus zdravstveno osiguranje.

Plus životno osiguranje.

Mirovinsko osiguranje.

Račune za grijanje.

Žuriš kući iz ureda.

Danas je nedjelja.

Vodiš ljubav svake druge nedjelje.

S ugašenim svjetlom.

Mirno.

Misionarski.

Nekada i četvrtkom kada ti otkaže psihijatar.

Budi normalan.

Petak je dan kada ti tvoja jednostavna žena kuha gulaš.

Odustao si od sna da uzgajaš pčele.

I od toga da se često smiješ.

Ideš u teretanu, jer tako treba.

Voziš se u koloni.

Nikada ne pretičeš.

Nešto ne umiješ više voljeti.

Želio bi.

Kasnije i to nestaje.

Lažeš da si dobro.

Lažeš da se smiješ.

Lažeš.

Ne smeta ti prašina na omiljenoj ploči.

Na cijelom gramofonu.

Pušiš kriomice.

Psuješ vozače.

Psuješ pješake.

Psuješ bicikliste.

Psuješ susjede.

Psuješ ženu.

Psuješ djecu.

Psuješ život.

Računi, računi, računi.

Imaš previše bora.

Imaš par godina u inozemstvu.

Neka bježanja od sebe …